Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vad är hjärntrötthet?

Vad är hjärntrötthet?

Pressinbjudan: Under 5-6 september 2013 kommer hjärntrötthet, och många liknande områden, att behandlas under ett seminarium på Danderyds sjukhus med temat ”Förvärvad hjärnskada – teamrehabilitering i klinisk vardag”. Experter från hela landet medverkar.

Ingen anledning till oro för "mördarbakterie"

Ingen anledning till oro för "mördarbakterie"

Många patienter och anhöriga har hört av sig till oss på sjukhuset på grund av den sk ”köttätande mördarbakterien”, som det skrivits mycket om i pressen. För att lugna allmänheten och balansera "nyheten" presenterar vi några bakgrundsfakta. Överläkare Per Olov Berntsson, ortopedkirurg med lång klinisk erfarenhet av nekrotiserande fasciit, reder ut begreppen. Foto: Carin Wesström

Hänvisad – men aldrig avvisad

Hänvisad – men aldrig avvisad

95 av 100 gravida som valt Danderyds förlossning får föda här. Till skillnad från andra förlossningskliniker i landet har antalet hänvisningar INTE ökat nämnvärt hos Danderyds förlossning. - Patientsäkerheten kommer alltid i första hand, när vi tar beslut om hänvisning, säger tf chefbarnmorska Giovanka Machuca Munoz.

Hög internationell kvalitet på Rehabmedicin

Hög internationell kvalitet på Rehabmedicin

Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken på Danderyds sjukhus uppfyller de internationella kvalitetskrav som finns, visar en granskning, och behåller därför sin CARF-ackreditering i ytterligare tre år.

Egen tidning till patienterna på akuten

Egen tidning till patienterna på akuten

I år satsade Danderyds sjukhus på att förbättra informationen till sina 85 000 patienter i stället för att hålla seminarium i Almedalen. - Vi övervägde att hålla seminarium om vikten av att patienter är rätt informerade, säger vd Stefan Jacobson. Men vi kom fram till att lägga resurserna på att göra någonting för patienterna i stället för att prata om det för några få lyssnare i Visby.

Danderyds sjukhus i stabsläge

Danderyds sjukhus i stabsläge

På grund av problem med SLLs journalsystem TakeCare är Danderyds sjukhus just nu i stabsläge. Det innebär att vi har etablerat en del av katastrofledningsgruppen för att följa händelseutvecklingen. Patienter som söker vård, men inte behöver akutvård, hänvisas till Vårdguiden.

Mobilanpassad patientinformation på www.ds.se

Mobilanpassad patientinformation på www.ds.se

Danderyds sjukhus blir först ut bland storsjukhusen i Stockholm att lansera sin externa webbplats med mobilanpassning. Nytt är även en uppläsningsfunktion för personer med lässvårigheter. - Över hälften av alla besökare till vår hemsida använder sin mobil eller surfplatta, berättar webbansvarig Cecilia Greven. Därför var det viktigt att anpassa informationen, så att den passar alla.

Beröm till Danderyds sjukhus för sitt goda miljöarbete

Beröm till Danderyds sjukhus för sitt goda miljöarbete

Nu är årets miljörevision genomförd med godkänt resultat. Det innebär att sjukhuset behåller sin certifiering, som innehafts i tio år. Danderyds sjukhus får mycket beröm och några mindre avvikelser och förbättringsförslag.

Ny verksamhetschef till Medicinkliniken på Danderyds sjukhus

Överläkare Mats Söderhäll, 50 år, blir ny verksamhetschef på Medicinkliniken från och med den 1 september. Han kommer närmast från Karolinska Universitetssjukhuset där han var verksamhetschef för den njurmedicinska kliniken.

På Danderyds sjukhus ska ingen behöva dö ensam

På Danderyds sjukhus ska ingen behöva dö ensam

Nyårsafton 2011 läste ST-läkaren Charlotte Thålin, Medicinkliniken, en artikel i SvD som berörde henne djupt. Den handlade om att 1 av 4 sjukhuspatienter dör ensamma, utan vare sig anhöriga eller personal bredvid sig. Det ville Charlotte ändra på och startade därför ett projekt som nu ska bli permanent på Danderyds sjukhus.

Uppfinningar som Robotdräkten utvecklar vården

Uppfinningar som Robotdräkten utvecklar vården

Tisdagen den 28 maj invigs SLL Innovation. Då finns chansen att testa Robotdräkten, Giraffen och Robotarmen med flera uppfinningar. På invigningen finns också olika innovationer från medarbetare inom Stockholms läns landsting, till exempel Stick Stopp och gynocularet. (Foto: Carin Wesström)

När strokelarmet går...

När strokelarmet går...

Med BRAIN-larm tar det endast 43 minuter från "door-to-needle". Det är en siffra som gäller för hela 2012, men enbart för BRAIN-larm. När patienten kommer in på ett vanligt strokelarm är mediantiden 52 minuter, vilket också är en markant minskning från tidigare 65 minuter. - Vi har kapacitet att ta emot många fler patienter med vårt snabbspår, menar överläkare Rebecca Undén Göransson.

Visa mer