Gå direkt till innehåll
Danderyds sjukhus genomför ett flertal åtgärder för att få en ekonomi i balans. Några av dessa är att införa anställningsstopp samt stopp för inhyrning av personal.
Danderyds sjukhus genomför ett flertal åtgärder för att få en ekonomi i balans. Några av dessa är att införa anställningsstopp samt stopp för inhyrning av personal.

Pressmeddelande -

Danderyds sjukhus vidtar åtgärder för en ekonomi i balans

Danderyds sjukhus har ett utmanande ekonomiskt läge med ett beräknat underskott 2019 på 156 miljoner kronor. Tillsammans med vårdavtalet för 2020-2023 kan underskottet uppgå till 300 miljoner kronor nästa år om inte kraftfulla åtgärder vidtas. Därför genomför nu Danderyds sjukhus ett flertal åtgärder för att få en ekonomi i balans. Några av dessa är att införa anställningsstopp samt stopp för inhyrning av personal.

Region Stockholm står inför stora ekonomiska utmaningar på grund av minskade skatteintäkter och en ökad kostnadsutjämning till andra regioner. Inför nästa avtalsperiod kommer Danderyds sjukhus ha ett nytt vårdavtal för 2020-2023. Avtalet innebär krav på både effektiviseringar, omstruktureringar och besparingar. Fokus blir än mer på kärnuppdraget och de patientgrupper som behöver akutsjukhusets resurser.

Yvonne Haglund Åkerlind, vd, kommenterar:

- Situationen är utmanande och det blir nu viktigare än någonsin att hålla ihop och hitta lösningarna tillsammans över verksamhetsgränserna. I det här läget blir det ännu viktigare för oss att fortsätta arbetet med att utveckla arbetssätt och vårdformer för att öka patientnyttan.

- Vår högsta prioritet är att genomföra alla åtgärder på ett så patientsäkert sätt som möjligt med bibehållen god vård och arbetsmiljö.

- Kraftfulla åtgärder kommer att genomföras avseende personalkostnader samtidigt som vi effektiviserar administration, lokalanvändning och inköp, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Respektive vd för de tre sjukhusen Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus (med gemensam styrelse), har beslutat om följande gemensamma åtgärder:

  • Anställningsstopp med dispensförfarande Gäller för samtliga yrkeskategorier. Innebär att tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar kräver dispens av vd. Gäller även förlängningar av tidsbegränsade anställningar.
  • Stopp för inhyrning av personal Stopp gällande anlitande av inhyrd personal. Alla avtal med bemanningsföretag samt förlängningar av befintliga avtal kräver dispens av vd.
  • Inga ersättningar utöver de som är avtalade i Allmänna Bestämmelser (AB) Ersättningar enligt Allmänna Bestämmelser gäller och inga ersättningar utöver AB är tillåtna med undantag av tidigare särskilt tecknade kollektivavtal som medger ersättningar utöver AB. Inga dispenser för avvikelser ges.

Utöver dessa åtgärder arbetar Danderyds sjukhus med att ta fram ytterligare åtgärdsplaner.

För mer information kontakta Kommunikationsdirektör Anna-Carin Stark, telefon 072-5822196.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com

INTE INTRESSERAD? Du finns med i vårt register för utskick av pressmeddelanden då vi tror att det kan intressera dig som journalist eller politiker/beslutsfattare inom vården. Om du inte längre vill ha våra utskick ber vi dig avregistrera dig via länken nedan.

Så här hanteras personuppgifter på Danderyds sjukhus.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll