Gå direkt till innehåll
Förutom vårdeffektiva och moderna lokaler, planeras en helikopterplatta på taket. Illustration: Carlstedt arkitekter/CF Møller.
Förutom vårdeffektiva och moderna lokaler, planeras en helikopterplatta på taket. Illustration: Carlstedt arkitekter/CF Møller.

Pressmeddelande -

Ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus planeras

Nu tar Danderyds sjukhus nästa steg i arbetet med att säkerställa lokaler som effektiviserar vården och främjar arbetsmiljön.
Det är positivt att processen fortskrider. Nu är vi nära ett genomförandebeslut för en helt ny vårdbyggnad, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind.

I december 2018 fattade Regionfullmäktige ett inriktningsbeslut om att bygga en ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus. Igår togs nästa steg genom ett beslut i Fastighets- och servicenämnden och Locums styrelse att förorda genomförandebeslut hos Regionfullmäktige, som beräknas ske i september.

- När det beslutet är taget kommer vi närmare dagen då vi kan ta det första spadtaget och sätta våra planer i verket, säger ansvarig Ingela Lundberg, Avdelningschef Teknik och Digitalisering, Danderyds sjukhus.

- Precis som när vi planerade akutvårdsbyggnaden, har våra medarbetare varit med från början och skapat förutsättningar för en god och effektiv vård i de nya lokalerna. Sedan början av 2018 har det funnits referensgrupper bland medarbetarna, som planerat lokalerna tillsammans med arkitekterna.

Helikopterflygplats på taket

Om allt går enligt planerna beräknas en helt ny vårdbyggnad stå klar för slutenvårds- och mottagningsverksamhet, med minst 164 vårdplatser, i slutet av 2024. En helikopterflygplats på taket planeras också.

Den totalt 13 våningar höga byggnaden placeras direkt väster om den nya akutvårdsbyggnaden vilket underlättar flödet mellan byggnaderna.

Byggnaden kommer att inrymma vårdavdelningar med 30 vårdplatser per avdelning fördelat på en- och tvåpatientsrum och en intermediärvårdsavdelning. Det kommer också att finnas mottagningsverksamhet för akuten, kirurgen, endoskopi, ortopedi, inskrivning samt njurcentrum och stödfunktioner till akutvårdsbyggnaden

– Efter en lyckad flytt in i vår nya akutvårdsbyggnad i höstas, fortsätter vi nu arbetet med att förbättra förutsättningarna för en god och effektiv vård i en helt ny byggnad. Våra gamla lokaler från 1964 är inte förenliga med vad som krävs för att bedriva modern, patientcentrerad vård, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind.

PS. Bildillustrationen visar byggnadens ungefärliga storlek. Utformning och fasad kan komma att ändras.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.

Mer info finns här!

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll