Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lukasz Antoniewicz, läkare, medicinkliniken, Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström

E-cigaretter inte ofarliga

En ny studie som genomförts på Danderyds sjukhus visar att e-cigaretter kan påverka blodkärlen. – Resultaten är signifikanta, säger forskaren Lukasz Antoniewicz, läkare på medicinkliniken, Danderyds sjukhus.

I screeningen används ett tum-EKG som är en enkel och bärbar metod och välstuderad för att upptäcka förmaksflimmer. Emma Svennberg med patient.

​Screening kan förebygga stroke

Obehandlat förmaksflimmer medför en femfaldigt högre risk för stroke, enligt flera studier. ​En forskargrupp på Danderyds sjukhus ville se hur många obehandlade förmaksflimmer som upptäcks genom screening. Resultaten är tydliga och har påverkat de Europeiska riktlinjerna men ännu inte Socialstyrelsens riktlinjer.

Kvalitetsutvecklare Helen Isberg går rond tillsammans med Jeanette Andersson, klinisk farmaceut anställd på Danderyds sjukhus.

Kliniska farmaceuter minskar risken för felmedicinering

På Danderyds sjukhus Kirurg- och urologklinik finns anställda kliniska farmaceuter som bistår läkaren vid ronder och bl a säkerställer att patientens läkemedelslista stämmer. Detta nya arbetssätt medför mindre risk för felmedicinering och högre patientsäkerhet.

Bildtext: Karin Malmqvist blir tf chefläkare på Danderyds sjukhus från och med 1 november 2016. Hon kommer att fokusera på framtida vårdinnehåll och profilering av DSAB.

Karin Malmqvist - ny chefläkare på Danderyds sjukhus

Den 1 november tillträder Karin Malmqvist tjänsten som tf chefläkare efter Carl-Göran Ericsson, som går i pension efter nio år som chefläkare på Danderyds sjukhus. - När jag som AT-läkare kom till Danderyds sjukhus för 30 år sedan, kom jag för att stanna. Nu väntar nya spännande utmaningar, inte minst i arbetet med Framtidens Hälso- och sjukvård (FHS), säger Karin Malmqvist.

Forskningsansvarig gynekolog Nina Bohm Starke

Ny studie: Kan botox lindra allvarlig smärta i underlivet?

På Danderyds sjukhus kvinnoklinik har en ny behandlingsstudie startat som ska visa om injektioner av Botox i musklerna precis innanför slidöppningen kan hjälpa kvinnor med vestibulit. Ett allvarligt smärttillstånd runt slidöppningen som drabbar unga kvinnor.

Stolta medarbetare på SESAM får diplom av Filip Garcia från RFSL (till vänster i bild). Bredvid står kurator Lisa Gulbrandsen, sjuksköterska Ann-Marie Sjöblom och kurator Ann-Charlotte Börjesson.

RFSL prisar SESAM för sitt bemötande av HBTQ-personer

SESAM-mottagningen på Danderyds sjukhus har fått utmärkelsen ”Guldstjärnan” för sitt professionella bemötande av HBTQ-personer. - Äntligen! Så känner medarbetarna som målmedvetet utbildat och förkovrat sig för att öka tryggheten för alla som behöver vård kopplat till sex.

Telefonväxeln fungerar igen

Från kl 17.00 idag har Danderyds sjukhus varken kunnat ta samtal emot eller ringa via sin telefonväxel. Ett fel i en server orsakade problemet. Sjukhuset gick snabbt över till reservrutiner och handlade enligt de riktlinjer som finns. Från ca 23.30 fungerar nu växeln som den ska. För ytterligare frågor, ring Anna-Carin Stark, 0732-096471

Var tionde kvinna drabbas av myom. Nu testar Danderyds sjukhus en ny metod där man bränner bort myomet med hjälp av mikrovågor. En metod som enligt studier i Kina är mer effektiv och mer skonsam än traditionella metoder.

Världsunik studie om myom

Ungefär var tionde kvinna drabbas av myom, godartade muskelknutor i livmodern som kan orsaka smärta och rikliga menstruationer. Myom behandlas idag på olika sätt med blandat resultat. Men nu testar Danderyds sjukhus en ny metod som är mer effektiv och mer skonsam, där myomet bränns bort med hjälp av mikrovågor.

I år kör Danderyds sjukhus med liveinspelning på scen för en ny poddsatsning: Vårdpulsen.

Pressinbjudan: Poddtema för Danderyds sjukhus i Almedalen

Ska ett sjukhus hålla på med podcast? Ja, det är en relevant fråga som kommer att belysas på Danderyds sjukhus seminarier i Visby måndagen den 4 juli. "Är patientkommunikation en självklar del av vården" börjar kl 12.30-13.30, och "Vad utmärker en "ambassadör" för vårdyrket?" 14.00-15.00.

Patienter med inopererade hjärtstartare ska kunna känna sig trygga vid livets slut.

Ny avhandling om ICD-patienter i livets slutskede

En inopererad hjärtstartare räddar liv. Men för människor i livets slutskede kan den ge smärtsamma stötar, om den inte är avaktiverad. Någonting som tyvärr är vanligt, enligt en ny studie från KI i samarbete med Danderyds sjukhus. Idag disputerar hjärtsjuksköterskan Annika Kinch Westerdahl med ”Implantable defibrillator at end of life – with emphasis on deactivation and guideline compliance”.

Visa mer