Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Donationsprojekt av hornhinnor

Ett donationsprojekt av hornhinnor har startat på Danderyds sjukhus. Tanken och önskan är att fler personer ska ges möjlighet att donera sina hornhinnor efter sin död. Det finns många patienter som väntar på att få hjälp idag, som vid hotande blindhet, där endast transplantation är en möjlig behandling.

Zara Hedlund, sjuksköterska på kirurg- och urologkliniken,på Danderyds sjukhus är vävnadsdonationsutredare och en av de personer som arbetar i projektet.

- Ett stort antal patienter väntar idag på att få hjälp, exempelvis vid hotande blindhet. Transplantation är det enda behandlingsalternativet som finns att tillgå. Så gott som alla människor kan donera sina hornhinnor efter sin död, men absoluta kontraindikationer är bland annat blodcancer, MS, ALS, obehandlad sepsis, multiresistenta bakterier och vissa ögonsjukdomar.

Målet med projektet är att personer som avlider på Danderyds sjukhus och som under sin levnad har uttalat sig positivt till donation ska få möjlighet att donera sina hornhinnor. Danderyds sjukhus vill också bidra till S:t Erik sjukhus donationsverksamhet genom att minska kön av patienter som är beroende av hornhinnetransplantation.

Projektet startade 1 februari 2015 som ett pilotprojekt på kirurg- och urologavdelningar samt strokeavdelningen. Därefter utökas projektet successivt för att slutligen omfatta hela sjukhuset. Projektet kommer att utvärderas i slutet av januari 2016.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77