Nyhet -
Från larm till operation på 45 minuter
När Mobimed-larmet går på hjärtintensiven på Danderyds sjukhus och det bedöms som en akut hjärtinfarkt förbereds allt för ballongvidgning av ett eller flera igentäppta kranskärl. Snittiden från larm till påbörjad operation är endast 45 minuter. Dubbelt så snabbt som nationella riktlinjer. (Foto Carin Wesström)
Sedan slutet av nittiotalet finns en rutin för hur ambulanspersonal och hjärtintensivavdelningen på Danderyds sjukhus samverkar vid misstänkt hjärtinfarkt. Allt för att korta ledtiden från larm till behandling av patienten. Åtgärder som räddar liv.
Vid misstänkt hjärtinfarkt sker följande:
- Ambulanspersonalen tar ett EKG (hemma hos patienten eller i ambulansen) som skickas elektroniskt till hjärtavdelningen på sjukhuset och utlöser ett Mobimed-larm.
- Ambulanspersonalen kollar vitala parametrar som blodtryck, puls, symtom etc.
- Ansvarig hjärtläkare bedömer patientens EKG och ringer upp ambulanspersonalen. Med hjälp av EKG, sjukdomshistoria och allmäntillstånd/vitala parametrar görs en bedömning om patienten ska direkt till kateteriseringslabbet, hjärtavdelningen eller till akutmottagningen. (Sjukdomshistoria/journal tas fram direkt under samtalet med ambulanspersonalen med hjälp av patientens personnummer).
- Av 10 Mobimed-larm är det i snitt 1 patient som tas direkt till operation och 1 som tas direkt till hjärtavdelningen. 8 av 10 hänvisas till akutmottagningen.
- När larmet bedöms som en akut hjärtinfarkt ger ambulanspersonalen – efter samråd med läkaren på hjärtavdelningen – behandling i form av blodförtunnande läkemedel (typ Magnecyl), smärtstillande och syrgas, som en förberedelse till ballongvidgning.
- Tiden från det att patienten anländer till sjukhuset tills ballongvidgningen påbörjas blir i allmänhet mindre än 5 minuter.
- Nationella riktlinjer när det gäller ledtiden från larm till operation/behandling är 90 minuter. På Danderyds sjukhus är snittiden endast ca 45 minuter.
- Danderyds sjukhus tar emot ca 2 000 Mobimed-larm per år.
Symtom på hjärtinfarkt
- Ångestladdat ”tryck över bröstet” som om någon dragit åt ett brett skärp över hela bröstet som gör att du får andnöd.
- Smärtan kan stråla ut i käkarna och/eller armarna, framför allt vänster arm.
- Kvinnor har ofta samma symtom som män, men de kan upplevas mer vaga.
- Det latinska namnet för hjärtutlöst bröstsmärta är angina som betyder kvävningskänsla/trånghet i bröstet och som kan leda till hjärtinfarkt.
- Vid enstaka fall kan smärta i övre delen av ryggen vara ett symtom på hjärtinfarkt. Enskild smärta i underkäkens tänder har ibland visat sig vara hjärtinfarkt.
Diagnoser med liknande symtom
- Propp i lungan
- Lunginflammation
- Bristning i stora kroppspulsådern
- Magbesvär
- Panikångest/Stress
Det här är ”ballongvidgning”
Patienter med akut hjärtinfarkt tas direkt efter ankomst till kateteriseringslab där personal står redo för att så snabbt som möjligt göra en sk ballongvidgning. Det innebär att man via en plastslang, som förs in genom ett blodkärl i ljumsken eller handleden, för upp en liten ballong i kranskärlet till den förträngning som ska behandlas. Förträngningen kan då vidgas med ballongen och oftast läggs även ett metallnät (stent) i kärlet för att förhindra återförträngning. Hela proceduren tar ca 20 minuter och patienten behöver inte sövas. Ibland ges smärtlindring (morfin) och/eller lugnande medicin under ingreppet.
Andra akuta hjärttillstånd
Det finns även andra typer av akuta hjärttillstånd som också kan behöva direkttransport till en avdelning, på samma sätt som för misstänkt hjärtinfarkt. Till exempel patienter med hjärtarytmi (när hjärtat rusar). Ett autentiskt exempel på det finns beskrivet i bifogad pdf: Patientcase Hjärtspåret.pdf
Andelen som dör i akut hjärtinfarkt minskar (Källa: Hjärt-Lungfonden)
- 2007 dog ca 11 000 svenskar i akut hjärtinfarkt. I dag dör cirka 9 000 svenskar i akut hjärtinfarkt varje år.
- 2007 dog cirka 5 200 kvinnor i akut hjärtinfarkt. I dag dör cirka 3 900 kvinnor i akut hjärtinfarkt varje år.