Gå direkt till innehåll
Gynekologen Annika Valentin och modejournalisten Hulda Andersson, känd från SVT:s Gokväll, pratar om endometrios i Danderyds sjukhus podd Freja.
Gynekologen Annika Valentin och modejournalisten Hulda Andersson, känd från SVT:s Gokväll, pratar om endometrios i Danderyds sjukhus podd Freja.

Nyhet -

Mensvärken från helvetet

”Det ser bra ut!” Det fick modejournalisten Hulda Andersson höra, trots svår smärta, när hon besökte gynekologer och andra specialister under tio års tid. Men det var allvarlig endometrios och hon behövde opereras.

Lyssna på Huldas berättelse i podden Freja. Där medverkar även gynekolog Annika Valentin, som är ansvarig för Endometriosteamet på Danderyds sjukhus.

Hulda Andersson led av svåra menssmärtor i många år - ända sedan hon började få mens som ung tonåring. Hon hade domningar i benen och kraftiga blödningar.
- Vi tjejer pratade inte så mycket om det. Man skulle bara klara av det, säger hon.
Hulda sökte hjälp hos läkare, flera gånger, men vid varje besök fick hon höra; "det ser bra ut". Till sist, efter många år, fick hon kontakt med en läkare med rätt specialisering. Läkaren kunde snabbt konstatera att Hulda hade svår endometrios och hon blev opererad.

- Det var en stor lättnad att få beskedet. Äntligen var det någon som tog min smärta på allvar, säger Hulda. Det var inte jag som var ”kinkig” och hade lägre smärttröskel än alla andra. 

Detta var ungefär 10 år sedan och Hulda var 31 år. Idag medicineras hon med hormoner men är långt ifrån smärtfri.

Finns många olika symtom

Gynekologen Annika Vallentin berättar att ungefär 7 av 10 kvinnor som har endometrios, också får besvär från tarmen: diarré, förstoppning och buksvullnad. Hon berättar också att inte alla har lika svåra symptom. Många kvinnor med endometrios vet inte ens om att de har det och andra har bara begränsade problem som ofta kan behandlas med p-piller eller så kallade minipiller. En mindre del har riktigt svåra besvär som starkt påverkar livskvaliteten.

Svår mensvärk normaliseras

Endometrios är ärftligt, men på grund av att mamman ofta inte känt till att hon har eller har haft sjukdomen, leder det i många fall till att allvarlig mensvärk blir normen; ”Ja, min kära dotter, jag hade också väldigt ont och min mamma också. Så är det i vår släkt…”

- Om mamman eller en syster har endometrios har kvinnan 7-8 gånger högre risk att själv få endometrios, förklarar Annika i podden.

Endometrios – mensvärken från helvetet

Ungefär 1 av 10 kvinnor har endometrios i olika grad. Men fortfarande, trots att symtomen varit kända sedan 1600-talet, tar det i snitt 7-8 år innan kvinnan får sin diagnos.

Detta ville Hulda Andersson ändra på, och skrev en bok som innehåller det mesta av det du behöver veta om endometrios och hur det kan vara att leva med det (eftersom sjukdomen är kronisk).

- Jag tyckte att det var skandal att det inte fanns mer information för oss patienter, säger Hulda i podden. Hon menar att boken framför allt riktar sig till kvinnor med symtom, men även för närstående som kan få en ökad förståelse genom att läsa boken ”Endometrios – mensvärken från helvetet!”

Fakta om endometrios

  • Ungefär var tionde fertil kvinna har endometrios. Det är alltså en väldigt vanlig sjukdom som ofta börjar redan i tonåren. Endometrios innebär att det finns celler som ser ut som livmoderslemhinneceller på andra ställen än inuti livmodern. Det vanligaste symtomet är stark underlivssmärta i samband med mens. 
  • Sjukdomen är kronisk men uppstår ofta i skov vilket innebär att symtomens intensitet varierar. Du kan ha längre perioder med mer eller mindre symtom.
  • En del känner väldigt lite, men många har svåra smärtor och andra symtom. Förutom stark smärta vid mens, kan det vara smärta vid ägglossning, vid samlag, när du kissar eller bajsar. Andra symtom är mellanblödningar och kort menstruationscykel. Endometrios ger också ofta tarmbesvär som diarré, förstoppning och buksvullnad. Det är också vanligt med urinträngningar.
  • Endometrios kan orsaka inflammation och ibland leda till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar, som också kan orsaka smärta.
  • Det finns olika typer av behandling mot endometrios. För en del kan besvären minska eller försvinna efter en förlossning. Efter klimakteriet brukar kvinnan vara besvärsfri men ibland finns smärtorna kvar livet ut.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll