Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Forskningens dag på Danderyds sjukhus

Nyhet -

Pressinbjudan: Forskningens dag på Danderyds sjukhus

Välkommen den 12 november till aulan på Danderyds sjukhus. Lyssna på intressanta föreläsningar om ny forskning mellan kl 9-16. Dagen avslutas med utdelning av 2015 års forskningspris från Karolinska Institutet i samarbete med Danderyds sjukhus.

Läs hela programmet (bifogat som pdf)

Ett axplock av de 15 minuter långa föreläsningarna:

Utveckling av ett multifunktionshjälpmedel för personer med kognitiv funktionsnedsättningForskning har visat att personer med kognitiv funktionsnedsättning kan behöva använda flera olika hjälpmedel som stöd i vardagen.De kan även behöva hjälp av närstående för att lära sig att använda och hantera flera hjälpmedel. I EU-projektet ”Smart Assisted Living involving Informal careGivers” kommer ett sådant multifunktionshjälpmedel att utvecklas.
Arbetsterapeut Ann-Christine Persson, kl 11.00 – 11.15

Bröstmjölkens fettsyresammansättning i relation till utveckling av sensibilisering hos barn upp till 24 månaders ålder. En studie som handlar om sammansättningen av fettsyror i bröstmjölk, som har visat sig ha ett samband med allergiutveckling hos barn. Fettsyresammansättningen är beroende av mammans kost som i sin tur influeras av hennes livsstil. Tidigare studier har visat att barn i familjer med antroposofisk livsstil har en lägre prevalens av allergi och sensibilisering jämfört med andra grupper av barn.
Dietist Helén Rosenlund, kl 11.15 – 11.30

Mental trötthet och dess neuronala korrelat vid lätt traumatisk hjärnskada. Mental trötthet (fatigue) är några av de mest utmanande symptomen vid olika medicinska tillstånd som MS, stroke och hjärtsvikt men också efter en lätt traumatisk hjärnskada (mTBI). Trötthet är svårt att mäta objektivt, svårt att behandla och en av de vanligaste orsakerna till att patienter inte kommer tillbaka i arbete efter avslutad rehabilitering.
Psykolog Maria Möller, kl 13.15 – 13.30

Kl. 15.15 Utdelning av KI DS årliga forskningspris. Vinnaren avslöjas och får presentera sig och sin forskning.

Har du frågor eller vill komma och lyssna till alla eller några av föreläsningarna kan du kontakta Ingvor Farinotte, presschef , 070-162 12 11. ingvor.farinotte@ds.se
eller Charlotte Åberg, Medicinska biblioteket, 08-123 557 48. charlotte.aberg@ds.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77