Gå direkt till innehåll
Danderyds sjukhus hjärtsjukvård rankas fortsatt som en av de bästa i Sverige

Pressmeddelande -

Danderyds sjukhus hjärtsjukvård rankas fortsatt som en av de bästa i Sverige

Sveriges största kvalitetsregister för hjärtsjukvård, Swedeheart, har i 2021-års kvalitetsrapport tilldelat Danderyds sjukhus en andra plats när det gäller att ta hand om akuta hjärtinfarkter och vårda dessa patienter i upp till ett år efter infarkten.

I Swedehearts kvalitetsindex för 2021 tilldelas Danderyds sjukhus, med 8,5 av 11 möjliga indexpoäng, en andraplats i svensk hjärtsjukvård. Placeringen delas med fem andra sjukhus; Alingsås, Falun, KS Huddinge, Umeå och Västerås. Bäst i Sverige rankas Capio S:t Göran med 9 indexpoäng.

− Det är fantastiskt att vi som en av Sveriges största hjärtkliniker med ett så stort antal patienter, trots två år av pandemi, lyckas ligga i topp i Swedehearts kvalitetsindex. Det är ett erkännande med stort beröm godkänt av våra kompetenta och dedikerade medarbetare. Det är glädjande också att se att så många av regionens sjukhus levererar högkvalitativ hjärtsjukvård och placerar sig högt i kvalitetsindexet, säger Karin Knudsen Malmqvist, verksamhetschef för Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus.

Danderyds sjukhus hjärtklinik tillhör de största i Sverige och tar årligen emot cirka 800 patienter med hjärtinfarkt. En unik skillnad mellan hjärtkliniken på Danderyds sjukhus jämfört med många andra hjärtkliniker är att kliniken har näst intill 100 procent täckningsgrad.

− Vi har ingen intagningsavdelning där en hjärtpatient kan slussas vidare till exempelvis en medicin- eller intermediäravdelning. Vi tar vi hand om samtliga hjärtpatienter oavsett ålder direkt på hjärtkliniken. Detta borgar dels för en enhetlig vård av högsta kvalitet och dels till en mycket snabb hantering, vilket är oerhört viktigt i hjärtsammanhang. Danderyds sjukhus har fortsatt bland den kortaste tiden från EKG till operation vid de mest akuta hjärtinfarkterna i Sverige, säger Rickard Linder, överläkare och kardiolog på Hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus.

Swedehearts årsrapport 2021 finns att hämta på: https://www.ucr.uu.se/swedeheart/dokument-sh/arsrapporter-sh

För mer information, vänligen kontakta:

Danderyds sjukhus presstjänst, 08-123 562 77, press.ds@regionstockholm.se

Ämnen

Regioner


Om Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus, ett av Sveriges största akutsjukhus, bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden samt nio stödfunktioner och är tillsammans med BB Stockholm norra Europas största förlossningsklinik. Sjukhuset grundades 1922 som Stockholms läns centrallasarett i Mörby och namnändrades 1964 till Danderyds sjukhus. Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 420 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården samt genomför omkring 6 700 förlossningar. I samarbete med Karolinska Institutet (KIDS) bedriver Danderyds sjukhus utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna och tar årligen emot drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och har cirka 4 300 medarbetare. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77