Gå direkt till innehåll
Staffan Gröndal  och Amanda Lundmark samtalar om öppningen.
Staffan Gröndal och Amanda Lundmark samtalar om öppningen.

Pressmeddelande -

Danderyds sjukhus öppnar tredje akut dagvårdsavdelning

Satsningen på akuta dagvårdsavdelningar fortsätter. På måndagen öppnade Danderyds sjukhus sin tredje akuta dagvårdsavdelning, på kliniken för kirurgi och urologi.

Tidigare har hjärt- och medicinpatienter med akuta besvär kunnat vårdas på HADVA respektive MADVA, och nu öppnar vi motsvarande KUDVA för kirurg- och urologpatienter. Idén bakom akutvårdsavdelningarna är att avlasta akutmottagningen och skapa snabbare flöden. Genom att ställa diagnos och färdigbehandla patienter under dagtid kan flera gå hem under kvällen och slipper läggas in.

– Vi kommer särskilt finnas till för akut sjuka över 80 år med stort omvårdnadsbehov, en patientgrupp som riskerar att vänta länge på akuten till exempel mellan undersökningar då deras behov är akuta men inte livshotande, säger Staffan Gröndal, överläkare och verksamhetschef för kirurg- och urologkliniken.

Efter förändringar på Karolinska Solnas akutmottagning samt öppnandet av en närakut på sjukhusområdet har patientflödet förändrats. Dagvårdsavdelningen blir ett sätt att möta både ett ökat flöde av svårare sjuka patienter men också bidra till en bättre arbetsmiljö på akutmottagningen.

– Varje morgon börja med att ansvarig sjuksköterska går in till akuten och tar över patienter som kan flyttas till oss, därefter har vi löpande avstämning med akuten om vilka patienter vi kan ta emot, säger Amanda Lundmark, sjuksköterska och sektionsledare på KUDVA.

Dagvårdsavdelningen håller öppet på vardagar med möjlighet att utreda och behandla kirurg- och urologpatienter som sökt vård akut. Därutöver kommer man kunna ta emot till exempel de patienter som väntar på att göra biopsi, fått återbesökstid från akuten eller som väntar på röntgen eller ultraljudsundersökning. Åtta vårdplatser kommer erbjudas.

Under försommaren testades avdelningsformen på vårdavdelning 63 där patienter med sjukdomar i övre delen av mag- och tarmkanalen vårdas. Piloten gav goda resultat både för patienter och medarbetare och ledde till beslutet att öppna KUDVA. 

– När vi landat lite kommer vi att ha roterande tjänster där man delar sin tid här och på vårdavdelning inom kirurgi och urologi. Det är utvecklande för oss medarbetare och vi kommer kunna sköta förberedelserna inför att en patient eventuell ska läggas in på vårdavdelning redan här, säger Amanda Lundmark.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans. 
Danderyds sjukhus utnämndes 2018 av Dagens Medicin till Sveriges näst bästa akutsjukhus i sin klass. I Stockholms län blev Danderyds sjukhus högst rankad av de mellanstora akutsjukhusen.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com


Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77