Pressmeddelande -
Danderyds sjukhus välkomnar förlossningsklinik på Capio S:t Göran och presenterar åtgärdsprogram för framtidens förlossningsvård
I veckan nåddes Danderyds sjukhus av ett mycket välkommet och efterfrågat besked, att regionledningen i Stockholm avser att öppna förlossningskliniken på Capio S:t Görans sjukhus tre år tidigare än planerat. Nu fortsätter sjukhusets intensiva arbete med att planera för framtidens förlossningsvård.
För att snabbt utöka antalet vårdplatser inom förlossningsvården i Region Stockholm, har nu Hälso- och sjukvårdsförvaltningen föreslagit att den planerade öppningen av förlossningskliniken på Capio S:t Görans sjukhus tidigareläggs till 2023 istället för som tidigare sagt 2026.
− Öppnandet av förlossningen på Capio S:t Görans sjukhus är en positiv åtgärd för att öka tillgängligheten och därmed också förbättra arbetsmiljön hos oss såväl som på övriga förlossningskliniker i Stockholm. Jag är mycket glad över att vårt nära samarbete inom regionen nu har resulterat i flera positiva förändringar, säger Yvonne Haglund Åkerlind, VD på Danderyds sjukhus.
− I Kvinnoklinikens och sjukhusets övergripande ledning fortsätter nu arbetet med att planera för framtidens förlossningsvård. Första prioritet är att säkerställa en bra arbetsmiljö för alla medarbetare på Kvinnokliniken. Vi önskar också att så snart som möjligt kunna erbjuda ”en-till-en”, det vill säga, en barnmorska per födande på förlossningen. Och så självklart hoppas jag att alla barnmorskor som har valt att säga upp sig nu känner tillförsikt inför framtiden, säger Maria Persson, verksamhetschef, Kvinnosjukvård och Förlossning på Danderyds sjukhus.
Förbättringsförslag i 8 punkter
Mer insatser behövs för att stärka kompetensen och införa nya arbetssätt som ger förutsättningar för en fortsatt trygg och säker förlossningsvård som möter kvinnornas och barnens behov. Region Stockholms förslag om framtidens förlossningsvård beslutades i mitten av november och innebär totalt en förstärkning av förlossningsvården under åren 2022–2024 om 555,5 miljoner kronor.
För Danderyds sjukhus innebär det att:
1. En barnmorska per födande i aktiv fas
Ytterligare insatser behövs för att stärka kompetensen och införa nya arbetssätt som möjliggör en barnmorska per födande i aktiv fas:
- Införa ”en-till-en” det vill säga en barnmorska per födande på förlossningen. Förtätad bemanning. Rekrytering pågår.
- Skapa tre mindre förlossningsenheter:
- Normalvårdsenhet
- Specialvårdsenhet
- Antenatal - och induktionsenhet
- Översyn av organisationen för inkommande telefonsamtal till förlossningens akutmottagning, förlossningen och specialistmödravården.
- Ökad bemanningstäthet på eftervården med cirka en barnmorska för fyra familjer.
2. Arbetsplatsrotation
- Fortsätta arbetet med att utveckla internrotation för variation i arbetslivet. Rotation mellan de mindre enheterna som skall bildas på förlossningen.
- Möjliggöra tjänstgöring mellan öppenvård och slutenvård vid önskemål.
- Se över möjlighet till ny vårdform ”Caseload” också kallad ”Min Barnmorska”.
3. Ökad läkarbemanning för förbättrade flöden
- Ökad läkartäthet på förlossningens akutmottagning på eftermiddag och kväll när behovet finns.
- Ökad läkartäthet på specialistmödravården för att kunna öppna upp fler mottagningar.
- Översyn av rondering på Eftervården.
4. Förbättrade processer, avser hela graviditetsprocessen
- För att fortsätta utvecklingen av förlossningsvården sker fortsatt omvärldsbevakning avseende framgångsrika organisationsmodeller och relevanta kvalitetsmått för förlossningsvården.
- Följa upp och utvärdera relevanta kvalitetsmått – lokalt och regionalt.
5. Tydliga kompetens- och karriärmodeller som klargör karriärsteg, möjliggör schemaläggning efter kompetensmix och som kan bidra till kompetensutveckling
- Vi påbörjar ett omfattande arbete med kompetensstegen för barnmorskor inom förlossning och eftervård: startar i december 2021.
- Vi påbörjar införandet av kompetensstegen för undersköterskor under 2022.
- Vi inför nya roller: senior resursbarnmorska på förlossningen och vårdutvecklare.
6. Handledning och mentorskap
- Fortsätta med tre månaders mentorskapsprogram.
- Se över introduktionen för nya medarbetare.
- Reaktivering av seniora barnmorskor på individuell basis.
- Se över ytterligare stöd till barnmorskor och ge tid för reflektion.
- Ge tid för kompetensutveckling.
- Återinföra fadderskap på eftervården.
- Görs centralt i regionen – pågående.
7. Utvärdera arbetstidsmodellens tillämpning och effekt inom förlossningsvården
- Görs centralt i regionen – pågående.
8. Uppgiftsväxling – vårdnära servicepersonal avlastar vårdpersonal med uppgifter som patientnära städning, måltidshantering och förrådshantering
- Rekrytering av undersköterskor pågår för att ha en bättre grundbemanning.
- Utreda behov av hjälp med städning fortlöpande.
- Bemanna med köksassistent på kvällstid permanentas.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Presstjänsten Danderyds sjukhus, 08-123 562 77, press.ds@regionstockholm.se
Ämnen
Regioner
Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och tillsammans med BB Stockholm norra Europas största förlossningsklinik. Sjukhuset grundades 1964 och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden och nio stödfunktioner. Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 420 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården samt genomför omkring 6 700 förlossningar. I samarbete med Karolinska Institutet (KIDS) bedriver Danderyds sjukhus utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna och tar årligen emot drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och har cirka 4 300 medarbetare. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.