Gå direkt till innehåll
​Drottning Silvia diplomerar personal på Danderyds sjukhus

Pressmeddelande -

​Drottning Silvia diplomerar personal på Danderyds sjukhus

Den 11 maj besökte Drottning Silvia Danderyds sjukhus för att diplomera avdelning 76, där all personal utbildats i omhändertagande av patienter med demenssjukdom. Danderyds sjukhus är det första akutsjukhuset i Sverige där en akutvårdsavdelning har certifierats.
Foto: Yanan Li/Silviahemmet

- Jag är så glad att ni har utbildat er och fått kunskap om demenssjukdomar. Ni är engagerade och entusiastiska och gör ett fantastiskt arbete. Det värmer i mitt hjärta, sa H.M Drottningen till medarbetarna på avdelningen 76 där man samlats för att ta emot sitt personliga diplom.

Akuta förvirringstillstånd drabbar många äldre patienter

På avdelning 76 läggs det in patienter som behöver akut omvårdnad av medicinska skäl. En del av dessa patienter är dessutom dementa, men långt ifrån alla. Däremot kan många patienter drabbas av akut förvirring i den här ofta stressande situationen. Studier visar att akut förvirring drabbar upp till 30% av alla patienter över 70 år som kommer in till sjukhus. Akut förvirring har liknande symtom som demenssjukdomar.

- När patienter drabbas av akuta förvirringstillstånd kan de bli hotfulla, rymningsbenägna, nedstämda eller rädda. För att kunna ta hand om dessa patienter på bästa sätt krävs kunskap. Det har personalen på avdelning 76 tillgodogjort sig nu genom utbildningen i Silviahemmets regi, berättar medicinskt ansvarig läkare Johan Ejerhed.

Trygg och säker arbetsmiljö

Att kunna ta hand om personer med demenssjukdom ökar patientsäkerheten och det ger även en lugn och säker arbetsmiljö för personalen.

-Vi har fått finansiering för den här demensutbildningen via SLL:s satsning Arbetsmiljölyftet, berättar chefssjuksköterskan Charlotte Julius. Nu när all personal har fått större kunskap om hur vi kan bemöta och ta hand om personer med förvirring eller demenssjukdom , blir det också lugnare på avdelningen och färre ”incidenter” såsom våld och hot. I den här satsningen finns bara vinnare, och vi kommer att fortsätta utbilda oss kontinuerligt för att kunna möta morgondagens behov. Andelen personer med demenssjukdom eller förvirring kommer tyvärr bara att öka i takt med att vi blir äldre och lever längre.

Korta fakta om utbildningen

  • Utbildningen har tre steg som inleds med tre dagars utbildning för all personal (undersköterskor, sjuksköterskor och läkare).
  • Två dagars utbildning av ledare
  • Tre dagars utbildning av reflektionsledare som ska hålla kontinuerliga samtal där personalen ska lära av varandra och tillsammans utveckla vården

Korta fakta om demens och akut konfusion

Demens är ett samlingsnamn för flera olika sjukdomar i hjärnan som generellt ger problem med minnet. I 60% av fallen orsakas symtomen av Alzheimerdemens. Vaskulär demens är den näst vanligaste och svarar för 25-30% av fallen och uppstår vid åderförkalkning i hjärnans kärl eller vid stroke. Även blandformer förekommer där flera olika sjukdomar ger upphov till sjukdomsbilden.

Personer som drabbas av akuta förvirringstillstånd (konfusion) behöver inte ha en demenssjukdom och behöver heller inte utveckla demenssjukdom.
Studier visar att förvirringstillstånd drabbar upp till 30 procent av alla över 70 år som läggs in på sjukhus.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med cirka 3 700 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bland annat i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll