Gå direkt till innehåll
Volontären Karin Bjelksjö finns sedan ett år tillbaka på Hjärtsviktsavdelningen på Danderyds sjukhus. Sedan 2013 har ca 2 000 patienter haft en volontär vid sin sida i svåra stunder.
Volontären Karin Bjelksjö finns sedan ett år tillbaka på Hjärtsviktsavdelningen på Danderyds sjukhus. Sedan 2013 har ca 2 000 patienter haft en volontär vid sin sida i svåra stunder.

Pressmeddelande -

En vän i livets slutskede

Palliativregistret rapporterar om att det fortfarande är 1 av 4 som dör ensamma på sjukhus. Men så är det inte längre på Danderyds sjukhus. Sedan volontärprojektet infördes 2013 har ca 2 000 svårt sjuka patienter haft en medmänniska vid sin sida.

- Våra Röda kors-volontärer är guldkanten här på sjukhuset. Både för patienterna och för oss medarbetare, säger biträdande chefsjuksköterska Johanna Ylvin som ansvarar för samordningen av volontärerna sedan 2016.

Projektet med volontärer som sitter med svårt sjuka patienter, ofta i livets slutskede, initierades av läkaren Charlotte Thålin 2013 när hon hade läst en artikel i SvD som uppmärksammade att 1 av 4 dör ensamma på sjukhus.

- Vi har inte gjort exakta mätningar på hur många som fortfarande är ensamma i livet slutskede hos oss, men det är i alla fall minst 2 000 färre, eftersom det är så många som har haft en volontär vid sin sida sedan vi startade projektet, säger Charlotte Thålin.

Många fina ögonblick

Karin Bjelksjö är volontär på hjärtsviktsavdelningen sedan ett år tillbaka.

- Fyra av mina gamla kurskamrater från sjuksköterskeutbildningen är volontärer på sjukhuset och när jag flyttade tillbaka till Stockholm för ett år sedan ville jag också vara det. Det vi gör är så meningsfullt. Att kunna finnas där för någon som behöver en medmänniska som lyssnar. En vän som läser ur en bok eller bara finns där och håller en hand.

Karin förklarar att det är viktigt att man är lyhörd och kan känna in när en patient vill och behöver någon vid sin sida, och när de inte vill det.

- Jag minns särskilt en man som hade smärtor och var väldigt fokuserad på sin sjukdom och hur illa allt var. Vårt samtal var lågmält till en början, det var svårt att bryta den negativa tankespiralen. Men, överraskande nog började han efter ett tag att tala om sitt utseende! ’När jag kommer ut härifrån måste jag gå till frisören’, sa han med ett helt nytt ansiktsuttryck. Det var ett fint ögonblick för mig. Responsen jag ofta får som volontär ger mig glädje och motivation att fortsätta.

Kompetenta medmänniskor

- När jag blev tillfrågad om jag ville ansvara för våra volontärer tvekade jag inte en sekund, säger sjuksköterskan Johanna Ylvin. De är så otroligt värdefulla för våra äldre, sköra och ofta väldigt ensamma patienter. Och med sin bakgrund inom vården vet de t ex hur man bemöter en patient som är dement, vilket är vanligt bland våra patienter.

Johanna berättar att volontärerna är så uppskattade, inte bara av patienterna utan även bland medarbetarna och det finns ingen chefsjuksköterska från någon klinik som någonsin tackat nej till att ta emot en volontär. Alla vet vilka små, men viktiga, under de kan göra.

Korta fakta

  • Volontärprojektet startade i början av 2013 och blev permanent implementerat i verksamheten efter ett år.
  • Många andra sjukhus har visat intresse för initiativet men än så länge är det bara Danderyds sjukhus som har det i sin verksamhet.
  • Idag finns 13 aktiva Röda kors-volontärer. De besöker ”sin” avdelning en gång i veckan under en förmiddag eller en eftermiddag.
  • Deltagande är helt frivilligt och ingen ersättning utgår. Volontären ska vara medlem i Röda korset och tidigare ha arbetat inom vården.
  • Från början fanns volontärerna bara på medicinklinikens avdelningar men idag finns det volontärer även på hjärtkliniken, kirurg- och urologkliniken och njurklinikens avdelningar där det finns svårt sjuka patienter i livets slutskede.
  • Utöver volontärer som sitter med svårt sjuka patienter på avdelningar, finns volontärer i sjukhusentrén som guidar patienter och anhöriga rätt på sjukhuset, och volontärer på akuten som pratar med patienter och kan se till att de får en kopp kaffe, the eller ett glas vatten vid behov.
  • Fler volontärer behövs! Den som är intresserad kan kontakta Johanna Ylvin på johanna.ylvin@sll.se

Sök på #prataomdöden för mer information om hur Danderyds sjukhus arbetar med vård i livets slutskede.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans. 
Danderyds sjukhus utnämndes i år av Dagens Medicin till Sveriges tredje bästa akutsjukhus i sin klass. I Stockholms län blev Danderyds sjukhus högst rankad av de mellanstora akutsjukhusen.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com


Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Ingen ska behöva vara ensam vid livets slut

Ingen ska behöva vara ensam vid livets slut

”Volontärer vid sängkanten” började som ett projekt på Danderyds sjukhus våren 2013. Idag finns 20 Röda-korsvärdar på Medicinkliniken, som håller en hand eller klappar en kind när det behövs som mest. I höst kommer fler kliniker att införa modellen. Andra sjukhus är också intresserade. Foto: Carin Wesström.

På Danderyds sjukhus ska ingen behöva dö ensam

På Danderyds sjukhus ska ingen behöva dö ensam

Nyårsafton 2011 läste ST-läkaren Charlotte Thålin, Medicinkliniken, en artikel i SvD som berörde henne djupt. Den handlade om att 1 av 4 sjukhuspatienter dör ensamma, utan vare sig anhöriga eller personal bredvid sig. Det ville Charlotte ändra på och startade därför ett projekt som nu ska bli permanent på Danderyds sjukhus.

Den veckolånga kursen om den multisjuke patienten är mycket eftertraktad - och nödvändig - enligt kursdelatagarna. Nu har över 100 ST-läkare genomgått kursen som anordnas av Medicinkliniken på Danderyds sjukhus. Bild: Johan Adelgren

Konsten att se hela människan

Kursen ”Akut omhändertagande av den multisjuka patienten”, är mycket populär och unik i sitt slag. Nu har över 100 ST-läkare gått den. - Många av våra patienter är sköra, multisjuka människor. För att vi som läkare ska kunna ge dem den bästa behandlingen, behöver vi förstå vad de behöver. Inte bara ställa en diagnos, menar initiativtagaren Johan Herlin-Ejerhed, läkare på Medicinkliniken.