Gå direkt till innehåll
​Hannah Widell pratar amning i podden Föda barn

Pressmeddelande -

​Hannah Widell pratar amning i podden Föda barn

Jag har haft tur som hade så lätt för att amma, säger Hannah Widell. De första tre veckorna har mina barn hängt vid bröstet 24 timmar om dygnet, och inte gjort någonting annat än tuttat.

Nu släpps äntligen det sjätte avsnittet av Danderyds sjukhus podd Föda barn. Ämnet är amning och gästen som delar med sig av sina erfarenheter är programledaren och superpoddaren Hannah Widell.
- Jag tror att bara närheten till sin bebis, hud emot hud, gör ett bra jobb och får mjölken att strömma till. Man inte ska vara så rädd och vill du inte att din kille ska vara i närheten när du ammar, får väl han dra ett tag, menar Hannah.

Amningsmottagningen ger råd

Med i studion är även amningsbarnmorskan Kerstin Lindahl som var med och startade amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.
- Vi var några barnmorskor som såg att det fanns ett behov av specialistvård för mammor med amningsproblem, och därför startade vi amningsmottagningen på Danderyds sjukhus.

Här finns nu 8 amningsbarnmorskor som har runt 2 000 telefonkontakter per år med mammor som hör av sig till amningsmottagningen och får stöd.

Ofta lite strul i början

- Starten är inte helt enkel för många, säger Kerstin Lindahl. Det är en liten bebis som du ska lära känna och du ska förstå hur ni båda kan samspela. Det kan ta tid.

Kerstin berättar att många av samtalen till amningsmottagningen handlar om tilliten till sin egen förmåga att amma. Att många är rädda för att inte barnet får i sig tillräckligt mycket näring.
- Mamman behöver inte oroa sig i onödan. Om barnet är nöjt, kissar och bajsar och verkar må bra, finns ingen anledning till oro.

Många pappor tar aktiv del

I slutet av programmet berättar familjeterapeuten Magnus Sjöström om hur partnern kan uppleva amningsperioden.
-De flesta tar en aktiv del, som ofta går ut på att stödja mamman t ex genom att sätta gränser mot en glad svärmor och se till att det praktiska fungerar. Sedan är det viktigt att även partnern anknyter till barnet. Det finns många möjligheter till det även för den som inte ammar.

På frågan om pappor kan amma svarar Magnus att det var en kvalificerad fråga, men han tror inte det. Däremot kan pappan vara med i en ammande situation och vara en del av det. Då berättar Hannah, som vuxit upp i en hippiefamilj, att hon fick följa med sin pappa till ett mansläger där han typ ammade henne. Sannolikt fick hon närhet men ingen näring. Sedan tog mamman lyckligtvis över.

Fakta om amning

  • 96 % av alla mammor vill och försöker amma sitt barn. Efter 2 månader är det 85 % som fortfarande ammar och efter 4 månader är det 75%. Efter 6 månader är det 63 % och efter ett år 18 %. Siffror från 2014.
  • Barnet suger oftast på bröstet direkt efter födseln. Vid starten finns det bara råmjölk i brösten, men redan efter 3-4 dagar kommer den stora mjölkproduktionen igång.
  • Väldigt många mammor och barn behöver en inlärningsperiod innan amningen fungerar utan bekymmer. Ibland blir amningen riktigt besvärlig och då finns möjlighet att kontakta amningsmottagningen.
  • På amningsmottagningen finns amningsbarnmorskor som ger råd och hjälp via telefon eller bokat besök . Man kan ringa dygnet runt och lämna meddelande så ringer personalen upp inom ett dygn. Telefon till amningsmottagningen är 08-123 557 76.
  • Rekommendationen i Sverige är att amma sitt barn helt i 6 månader och därefter tillföra annan kost så att barnet får i sig den näring det behöver.
  • Det finns ingen övre gräns när du bör sluta amma ditt barn. WHO:s rekommendation är dock att amma barnet upp till ett år eller så länge mamman och barnet vill.
  • En ammande mamma ska helst inte dricka alkohol, då det påverkar hennes omdöme. Om hon röker eller snusar och inte kan sluta helt, är det bra om hon drar ner på konsumtionen. Även om nikotinet går över till barnet ska hon absolut inte sluta amma på grund av det.
  • Bröstmjölk är levande celler som innehåller mycket värdefulla komponenter. T ex stamceller, antikroppar (som skyddar mot infektioner) och till och med laxermedel.
  • Vanligen krånglar barnets mage lite mindre hos barn som ammar jämfört med när barnet bara får ersättning.
  • Risken för bröstcancer och äggstockscancer minskar när mamman ammar sitt barn. Ju mer amning desto mindre risk.
  • Det är bara mamman själv som kan ta beslutet om hon ska amma eller inte. All näring som barnet behöver finns i ersättningsmjölken.

Gå in och lyssna här

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med cirka 3 700 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bland annat i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Podd om förlossningsrädsla ute nu

Podd om förlossningsrädsla ute nu

Drygt var tionde kvinna är förlossningsrädd. - Det är viktigt att vi tar kvinnors rädsla på allvar och ger dem specialiststöd inför förlossningen, säger Aurorabarnmorskan Lena Hultsberg i ett nytt avsnitt av podden Föda barn, som produceras av Danderyds sjukhus.

Blondinbella i podcast från Danderyds sjukhus

Blondinbella i podcast från Danderyds sjukhus

I podcast-serien Föda Barn medverkar specialister från Danderyds kvinnoklinik tillsammans med spännande gäster. I premiäravsnittet ”Gravid för första gången” delar Isabella Löwengrip generöst med sig av sina upplevelser. Svarar på frågor gör chefbarnmorskan Catarina von Langenberg.

Lofsan om mammaträning i podden Föda barn

Lofsan om mammaträning i podden Föda barn

Danderyds sjukhus podd, Föda barn, med ca 50 000 nedladdningar, släpper nu nya spännande avsnitt efter ett kort uppehåll. Först ut är träningsexperten Lovisa Sandström som samtalar med en barnmorska om hur och varför man ska träna, både kropp och själ, inför och efter en graviditet. - Den mentala förberedelsen är minst lika viktig som den fysiska, menar hon.

​Anna Lindmarker om att föda barn i mogen ålder

​Anna Lindmarker om att föda barn i mogen ålder

- Det finns många fördelar med att bli mamma i mogen ålder. Det säger TV4s nyhetsankare i senaste avsnittet av Danderyds sjukhus podcast Föda barn. ​William, som föddes när Anna var 45 år, kom till en familj med betydligt äldre syskon och blev på sätt och vis hela familjens ”sladdis”. Älskad och sedd av alla. Lyssna här: www.fodabarnpodd.se

Stora Kommunikatörspriset till Danderyds sjukhus

Stora Kommunikatörspriset till Danderyds sjukhus

Kvinnokliniken tillsammans med kommunikationsenheten på Danderyds sjukhus fick ta emot det ärofyllda priset "Bästa kommunikation offentlig organisation" för sin poddsuccé Föda barn. - Det finaste erkännande jag fått under mina 35 år som kommunikatör, säger initiativtagaren och programledaren Ingvor Farinotte.

​Fars dag-special: Pappans roll under och efter en förlossning

​Fars dag-special: Pappans roll under och efter en förlossning

- Jag brukar oftast ha dåligt minne, men den dagen som Molly föddes glömmer jag aldrig! Det säger entreprenören och bloggaren Hugo Rosas i ett nytt avsnitt av podden Föda barn från Danderyds sjukhus. Ärligt och modigt delar han med sig av sin historia.