Gå direkt till innehåll
Vid akut hjärtinfarkt sker sk ballongvidgning av kranskärlen på PCI-lab. Sedan oktober i helt nya lokaler. Runt 95 av 100 patienter som kommer in med akut hjärtinfarkt överlever.
Vid akut hjärtinfarkt sker sk ballongvidgning av kranskärlen på PCI-lab. Sedan oktober i helt nya lokaler. Runt 95 av 100 patienter som kommer in med akut hjärtinfarkt överlever.

Pressmeddelande -

Hjärtsjukvården på Danderyds sjukhus är en av de bästa i Sverige

Under 14 år har Swedeheart rankat de bästa sjukhusen i landet när det gäller att ta hand om akuta hjärtinfarkter och vårda dessa patienter i upp till ett år efter infarkten. Danderyds sjukhus har alltid hamnat i topp, så även i år.

Danderyds sjukhus får en delad andraplats i årets ranking, tillsammans med fyra andra sjukhus; Sunderbyn, SÖS, Umeå och Västerås som alla fick 9 av 11 möjliga indexpoäng. Bäst i Sverige rankas Sollefteå med 10 poäng.

- Vi har haft en jämn och hög kvalitet de senaste fem åren vilket först och främst beror på kompetenta, pålästa och dedikerade medarbetare som är väl insatta i så väl nationella som internationella riktlinjer för modern hjärtinfarktvård, säger överläkare Claes Hofman-Bang, Hjärtkliniken. 

- Ett exempel är medarbetarna på PCI-lab som skapat ett sk STEMI-spår för att korta ledtider vilket lett till att vi i princip alltid lyckas behandla våra patienter inom rekommenderade tidsramar. En annan framgångsfaktor är att vi exporterar våra journaldata för patienterna halvautomatiskt via ett dataverktyg som kallas IVR, direkt till kvalitetsregistret RIKS-HIA. Metoden bidrar till högre ifyllnadsgrad, sannolikt mer korrekt ifyllda data och möjlighet till relativt snabb validering av införda data. DS har som ett av få sjukhus använt sig av och varit med och utvecklat denna metod sedan 2016 och sedan 2019 har Norrtälje, KS Solna och Huddinge och SÖS anslutit till detta arbetssätt.

Digitalisering och strukturerad vårddata utvecklar hjärt-kärlsjukvården

- I Stockholms län har vi utvecklat snabba processer i det akuta omhändertagandet av hjärtinfarkter. De allra flesta patienter som är i behov av kranskärlsröntgen och operativ åtgärd får det inom rekommenderad tid. Även omhändertagandet av patienter med efterföljande hjärtsvikt har förbättrats, mycket tack vare det sk 4D-projektet, informerar professor Tomas Jernberg som är verksam på Danderyds sjukhus och är även ordförande för Swedeheart.

- Tack vare de digitala möjligheterna att samla in data och på det sätt vi skapar strukturerad vårddata får vi på Danderyds sjukhus stora kunskapsbanker inom hjärt-kärlområdet, där vi kan lära oss mycket nytt utifrån den vård vi bedriver idag, fortsätter han.

Utöver att kunna skapa stora kunskapsbanker och beslutsstöd som hjälper medarbetarna i det dagliga arbetet, kommer digitaliseringen att leda till nya sätt att möta patienter och utbyta information. Danderyds sjukhus kommer till exempel att delta i ett projekt där infarktträningen sker via web-länk, vilket kan vara bra för dem som inte har möjlighet att delta på plats.


KORTA FAKTA OM HJÄRTINFARKT - IDAG OCH FÖR 30 ÅR SEDAN

Antal drabbade har sjunkit med närmare 40 procent

  • 1987 fick närmare 40,000 personer hjärtinfarkt i Sverige varje år. ¾ av dem blev vårdade på sjukhus.
  • Hjärt-kärlsjukdom har länge varit den enskilt största dödsorsaken i Sverige. Men idag säger man att det är en av de vanligaste dödsorsakerna, men inte längre den enskilt största.
  • Det kan bero på att antalet hjärtinfarkter har sjunkit med nästan 40 procent sedan 1987. 2017 drabbades 25,000 personer av hjärtinfarkt, varav ca 22,000 vårdades på sjukhus.

Anledningen till att antalet hjärtinfarkter minskat så mycket beror sannolikt framför allt på att andelen dagligrökare minskat avsevärt under den här tiden. En annan anledning är att svenskarna har bättre blodfetter idag än för 30 år sedan. Vi är mer medvetna helt enkelt, mycket tack vare ett massivt preventivt arbete mot tobak, som har gett goda resultat.

Vård och överlevnad – då och nu

  • På 1960-talet vårdades man 4-6 veckor på sjukhus. Först efter 14 dagar fick man gå upp och duscha. Behandlingen bestod av morfin, syrgas, digitalis och vattendrivande. Var tredje person avled på sjukhuset av sin hjärtinfarkt.
  • Sedan 2010-talet vårdas man 2-4 dagar på sjukhuset och efter 14 dagar börjar man träna tillsammans i en grupp med andra fd hjärtinfarktpatienter. Behandlingen består av kranskärlsröntgen och ballongvidgning/stent/by-pass kirurgi. Det finns många potenta läkemedel och mekaniska hjälpmedel (pumpar). I snitt på sjukhusen i Sverige avlider 1 av 15 personer på sjukhuset.
  • Efter ett år har ca 86 procent överlevt sin hjärtinfarkt.

Hjärtinfarkt ur ett genusperspektiv

  • Fördelningen män/kvinnor har sedan lång tid varit ca 70/30. Idag säger man att ca 1/3 av de som drabbas är kvinnor.
  • I regel är kvinnor äldre än männen när de drabbas och har därför en något högre dödlighet än män som drabbas av hjärtinfarkt.
  • Men om man också tänker på att kvinnor utan hjärtinfarkt lever längre än män utan hjärtinfarkt, så kan man säga att en kvinna som fått hjärtinfarkt i genomsnitt förlorat fler återstående år än en man med hjärtinfarkt i samma ålder.
  • Det är framför allt kvinnor som drabbas av Takotsubo, mer känt som ”Brustet hjärta”. ​Läs mer här:
  • Skillnader mellan kvinnligt och manligt när det handlar om hjärt-kärlsjukdom: Läs mer här: https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Kvinnors-hjartfel/Hjartinfarkt-kvinnor/

Bifogat som pdf: Swedehearts rapport och ranking för hjärt-kärlsjukvården i Sverige 2019.


Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.

Mer info finns här!

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Operationsteamet på Danderyds sjukhus: Från vänster Överläkare Viveka Frykman Kull,  Professor Cesar Khazal, Specialistläkare Johanna Sjöblom samt sjuksköterskorna Eva Qvarnström och Malin Brandrup-Wognsen.

Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

Sedan en tid tillbaka finns en ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen. Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

Hjärtkliniken toppar listan – igen

Lagom till Alla hjärtans dag, släpper kvalitetsregistret Swedeheart resultaten som visar var den bästa hjärtinfarktsjukvården finns i Sverige. Återigen hamnar Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus i topp.

Här tas patienten hand om på intensiven IVA. På bilden ses Mattias Törnerud (till vä), PCI-operatör och ansvarig för införandet av Impella metoden på Danderyds sjukhus, Daniel Törnberg (mitten), medicinskt ansvarig läkare för IVA, och Lars Eurenius.

Tillfälligt ”extrahjärta” kan rädda liv

För första gången i Stockholm har en patient genomgått kranskärlsvidgning (PCI) med samtidig hjälp av en ny version av hjärtpumpen Impella Cardiac Power, som ersätter hjärtats pumpfunktion under ballongvidgning av tilltäppta kranskärl. - Den här nya versionen tillåter ett högre flöde än tidigare versioner som är tänkta att användas i samband med PCI, informerar kardiolog Rikard Linder.

- Samtal med patienten är en viktigt del av behandlingen här på hjärtsviktscentrum, menar chefsjuksköterskan och initiativtagaren Camilla Andersson. Foto: Johan Adelgren.

​Sveriges första hjärtsviktscentrum har öppnat

I maj startade Danderyds sjukhus ett hjärtsviktscentrum där all kompetens finns samlad för patienten. Här finns mottagning, dagvård, slutenvård och ett nära samarbete med HND (hjärt- njur- och diabetesmottagning). - Vi såg ett behov av att ta hand om hjärtsviktspatienter på ett mer samlat sätt, där de blir sedda och känner sig trygga, säger docent Hans Persson på Danderyds sjukhus Hjärtklinik.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Danderyds sjukhus hjärtinfarktvård på pallen igen

Danderyds sjukhus kommer på topplats i Swedehearts kvalitetsindex 2016 med ett index på 9 av 11, vilket visar att Danderyds sjukhus har näst bäst totalresultat för vård av patienter med hjärtinfarkt i Sverige – och bäst i landet på att, inom rekommenderad tid, åtgärda hjärtinfarkt där ett kranskärl är helt blockerat (STEMI).

Idag överlever 97 av 100 som kommer in till Danderyds sjukhus med akut hjärtinfarkt, tack vare snabba insatser. Forskningen har stor betydelse för utvecklingen.

Ny patientnära hjärtforskning på Danderyds sjukhus

Nu får fyra nya forskningsprojekt medel via Stiftelsen Hjärtat som bidrar till bättre vård för hjärtpatienter. Projekten tar upp vikten av tidig upptäckt av hjärtsvikt, hur upptäckt av dolt förmaksflimmer kan förebygga stroke, hur ”brustet hjärta” ska behandlas samt hur högt blodtryck påverkar risken för allvarliga hjärtsjukdomar och om det finns någon skillnad mellan män och kvinnor.

​Hjärtsjukvården på Danderyds sjukhus är bäst i Sverige

​Hjärtsjukvården på Danderyds sjukhus är bäst i Sverige

Danderyds sjukhus toppar Swedehearts nationella kvalitetsindex för omhändertagande och uppföljning av hjärtpatienter. Styrkan på Danderyds sjukhus hjärtsektion är den genomarbetade vårdkedja som väntar hjärtpatienterna; från akutintag till vård och uppföljning.

Snusare har ökad risk att dö av hjärtinfarkt

Snusare har ökad risk att dö av hjärtinfarkt

Tidigare forskning visar att snusare som slutar snusa efter en hjärtinfarkt halverar risken att dö inom två år. Nu har forskare på Danderyds sjukhus hittat en möjlig förklaring till varför snusare löper högre risk jämfört med icke-tobaksanvändare. Läkemedlet som används för att vidga kärlen vid en hjärtinfarkt har sämre effekt på snusare.

Risken att dö av hjärtinfarkt är större hos kvinnor

En nyligen publicerad studie visar att det är signifikant högre risker för en kvinna som fått en hjärtinfarkt, jämfört med en man. Enligt forskarna kan en av orsakerna vara att kvinnor får mindre av nödvändig behandling. Studien är ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska Institutet och University of Leeds.

AI:n säkerställer att patienten får svara på alla relevanta frågor som gäller för just den individen, vilket underlättar för läkaren att ställa diagnos.

AI:n som lyssnar på patienten

En ny världsunik studie från Danderyds sjukhus undersöker om digital anamnes kan göra diagnosen säkrare och vården effektivare. Preliminära resultat visar att det är så. - AI:n säkerställer att patienten får svara på alla relevanta frågor som gäller för just den individen, menar doktoranden Helge Brandberg som är en av utvecklarna bakom CLEOS, som det digitala verktyget heter.

Studien går ut på att ta reda på om en datortomografi av kranskärlen är det snabbaste och mest effektiva sättet att ställa diagnos jämfört med traditionell diagnostik. Foto: Johan Adelgren.

Strukturerad vårddata gör studier mer kostnadseffektiva

En helt ny typ av studie kommer att genomföras på Danderyds sjukhus där man utgår från vårdens befintliga system, vilket både förenklar och är mer kostnadseffektivt jämfört med hur man normalt sett genomför studier. - Men det krävs att det redan finns strukturerad vårddata, och här på Danderyds sjukhus har vi skapat system och en miljö som uppfyller kraven, säger professor Tomas Jernberg.