Gå direkt till innehåll
Högt blodtryck eller bara en ”vitrockseffekt”

Pressmeddelande -

Högt blodtryck eller bara en ”vitrockseffekt”

Runt 1,4 miljoner svenskar anses ha förhöjt blodtryck (hypertoni). I de flesta fall lyckas man genom livsstilsåtgärder och medicinering att sänka trycket till en normal nivå, och därmed minska riskerna för allvarliga hjärt-kärlsjukdomar som t ex stroke, hjärtsvikt och hjärtinfarkt. Men mäter vi på rätt sätt? Och vad räknas egentligen som ett ”normalt” blodtryck?

Blodtrycket – hur mäter man? var ett av många seminarier under symposiet ”Framtidens Hjärt- Njur- och Diabetessjukdom” som arrangerades av Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet under tre dagar i februari på Stockholm Waterfront. Symposiet fokuserade på sambanden mellan hjärt-kärlsjukdom, njursjukdom och diabetes. Tre kroniska tillstånd som inte sällan drabbar en och samma patient.

- Om det systoliska (övre) blodtrycket stiger med endast 20 mmHg, fördubblas risken att du dör i en hjärt-kärlsjukdom. Så inledde professor Thomas Kahan, överläkare på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus, sitt anförande.

- Samma sak gäller det omvända. Om du lyckas sänka ditt tryck med endast 20 mmHg halveras risken.

 Den vita rocken kan höja blodtrycket

Det är allmänt känt att många får ett högre blodtryck när det tas på sjukhuset, i synnerhet när läkaren själv tar trycket. Fenomenet har till och med ett eget namn ”White coat effect” eller ”Vitrockseffekten” på svenska. Det kan höja blodtrycket med hela 20-30 procent.

- Det är bland annat därför så viktigt att ta flera blodtryck, minst två, för att få fram ett så rättvisande värde som möjligt, säger professor Thomas Kahan. Enligt min uppfattning är den sk 24-timmarsmätningen (dygnsblodtrycksmätning) det bästa sättet att mäta sitt blodtryck på. Då får man mätningar från ett helt dygn, både i vila och i rörelse, där patienten befinner sig i sin vanliga miljö.

Kriterier för ett rättvisande blodtryck

* Mät på överarmen och använd bra utrustning och rätt storlek på manschetten.

* Patienten ska vara sittande med ryggstöd, armstöd och fötterna i golvet (eller liggande).

* Patienten ska ha vilat i 5-10 minuter före mätningen och får INTE ha druckit kaffe eller använt tobak de senaste 30 minuterna.

* Gör minst två mätningar, fler om differensen är större än5 mmHg. Ange medelvärdet från mätningarna.

* Avrunda till närmaste jämna siffra (inte närmaste femtal som många felaktigt gör).

* Mät i båda armarna första gången. Välj sedan att göra mätningarna på den armen som visar högst tryck.

Vad är ett normalt blodtryck?

Optimalt är att ha ett tryck som inte är högre än 120/80 mm Hg.

- Förr talade man om att det övre trycket kunde vara 100 plus sin ålder. Det gäller inte längre. Ingen bör ha ett för högt blodtryck. Det ökar risken för allvarlig hjärt-kärlsjukdom och kan och bör behandlas oavsett ålder.

Diagnosen hypertoni får man när det systoliska (övre) trycket är 140 eller mer, eller när det diastoliska (nedre) värdet är 90 mm Hg eller högre.

- Det är det övre trycket som är farligt, i synnerhet när man blir äldre, betonade professor Thomas Kahan.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 * Högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, försämrad blodcirkulation i benen och njursvikt. Många har högt blodtryck utan att veta om det eftersom det inte finns några tidiga varningssignaler.

* I de flesta fall går det inte att hitta en enskild orsak till högt blodtryck. Flera omständigheter kan medverka, till exempel ärftliga anlag, övervikt, stress, matvanor (hög konsumtion av koksalt) och hög alkoholkonsumtion. Risken för högt blodtryck ökar också med åldern.

* Enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, bör ungefär 1,4 miljoner svenskar behandlas med medicin mot högt blodtryck.

* Det övre blodtrycket är det systoliska och det undre är det diastoliska.

 

 

Ämnen

Regioner


Danderyds Sjukhus AB är norra Stockholms akutsjukhus, hos oss arbetar ca 3400 medarbetare. Vården vi ger präglas av kvalitet och omtanke och vi arbetar utifrån Lean healthcare. I vårt uppdrag ingår utbildning, klinisk forskning, och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Ny teknik mot högt blodtryck

Ny teknik mot högt blodtryck

Som första klinik i Skandinavien testar Danderyds sjukhus ny teknik för säkrare och snabbare operationer mot högt blodtryck. Hittills har tre patienter opererats med Vessix-systemet med goda resultat. - Det är mycket teknik under utveckling, säger överläkare Rickard Linder som utfört totalt 21 operationer (renal denervering) på Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström

Kvinnor med hypertoni får sämre behandling än män

Kvinnor med hypertoni får sämre behandling än män

En ny stor studie visar att kvinnor som behandlas för hypertoni inte når målblodtrycket i lika stor utsträckning som män gör. - Och det beror inte på att kvinnor är mindre följsamma till den rekommenderade behandlingen, säger professor Thomas Kahan från Danderyds sjukhus. De är intressant nog mer följsamma än männen.