Gå direkt till innehåll
Högt blodtryck går att operera

Pressmeddelande -

Högt blodtryck går att operera

Var femte svensk har högt blodtryck, många utan att veta om det.
- Högt blodtryck är den största enskilda orsaken till sjukdom och för tidig död, enligt professor Thomas Kahan.
På Danderyds sjukhus har man sedan en tid lyckats få ner blodtrycket genom ett enkelt ingrepp. Tekniken är relativt ny och under utveckling. Hittills har 12 operationer utförts på Danderyds sjukhus. Ytterligare 3-4 operationer är planerade före sommaren.

Ingreppet påminner till en del om en vanlig kärlröntgen, där man för in en mycket tunn kateter i ett blodkärl i ljumsken. Renal denervering, som ingreppet heter, går ut på att man ”bränner av” nervtrådarna som går från hjärnan till njuren och påverkar blodtrycket. Själva operationen tar 30-45 minuter och den vakna patienten smärtlindras under ingreppet. Patienten kan gå hem samma dag men de flesta brukar stanna över natten.

-  Om man uteslutit andra kända orsaker till förhöjt blodtryck och patienten trots behandling med tre olika läkemedel fortfarande har högt blodtryck betecknas det som terapiresistent hypertoni, berättar överläkare Thomas Kahan, Hjärtkliniken på Danderyds sjukhus. Dessa utgör 10-20 procent av alla patienter med hypertoni och det är till några få av dem som vi nu erbjuder renal denervering som ett alternativ.

Enligt Thomas Kahan är ingreppet säkert och relativt lätt att genomföra samt ger en betydande blodtrycksänkning. Det visar resultat från kliniska studier.

-  Det finns dock viktiga begränsningar med det här ingreppet, säger Thomas Kahan. Studierna är än så länge få och små och gäller enbart för patienter med resistent hypertoni. Dessutom publicerades de första resultaten först 2009 och därför kan vi inte göra några slutsatser om resultatet på lång sikt.

Korta fakta:

-  Totalt i världen har flera tusen operationer genomförts med goda resultat.

-  De första resultaten publicerades 2009 och metoden började användas på Danderyds sjukhus 2011.

-  I Sverige har ca 70 operationer genomförts varav 12 hittills på Danderyds sjukhus. Renal denervering finns idag tillgängligt på specialiserade centra i Malmö, Göteborg, Örebro, Stockholm och Umeå.

-  I Sverige har endast patienter med svårbehandlad hypertoni erbjudits operation, men även andra patienter med primär hypertoni kan få goda resultat av en operation.

-  Uppskattningsvis har 2 miljoner svenskar för högt blodtryck, ungefär var femte individ, många utan att veta om det då hypertoni oftast inte har några symtom.

-  500 000 svenskar behandlas med läkemedel för högt blodtryck.

-  Ett blodtryck 140/90 eller högre räknas som hypertoni (för högt blodtryck).

-  Den främsta orsaken till hypertoni är ärftlighet.

-  Förutom medicinering kan motion, kost och andra levnadsvanor påverka trycket. Stress och rökning är starka riskfaktorer.

-  Högt blodtryck ökar markant risken för stroke och hjärtsjukdom.

-  ”Ett förhöjt blodtryck kan vara orsaken till hälften av alla strokefall i Sverige” enligt professor Thomas Kahan.

För mer information kontakta:

Överläkare Thomas Kahan, telefon 08-123 568 61, e-post thomas.kahan@ds.se

Överläkare Rickard Linder, telefon 08-123 561 22, e-post rickard.linder@ds.se

Ämnen

Regioner


Danderyds Sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med ca 3 400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Ny teknik mot högt blodtryck

Ny teknik mot högt blodtryck

Som första klinik i Skandinavien testar Danderyds sjukhus ny teknik för säkrare och snabbare operationer mot högt blodtryck. Hittills har tre patienter opererats med Vessix-systemet med goda resultat. - Det är mycket teknik under utveckling, säger överläkare Rickard Linder som utfört totalt 21 operationer (renal denervering) på Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström

Kvinnor med hypertoni får sämre behandling än män

Kvinnor med hypertoni får sämre behandling än män

En ny stor studie visar att kvinnor som behandlas för hypertoni inte når målblodtrycket i lika stor utsträckning som män gör. - Och det beror inte på att kvinnor är mindre följsamma till den rekommenderade behandlingen, säger professor Thomas Kahan från Danderyds sjukhus. De är intressant nog mer följsamma än männen.