Gå direkt till innehåll
– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell som direktkvalificerade sig för Yrkes-SM bl a för att ha förmågan att se hela patientens behov.
– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell som direktkvalificerade sig för Yrkes-SM bl a för att ha förmågan att se hela patientens behov.

Pressmeddelande -

Jonna Mjörnell kvalificerad för Yrkes-SM

”Förmåga att se hela patienten” var en av egenskaperna som bidrog till att undersköterskan Jonna Mjörnell kunde direktkvalificera sig för Yrkes-SM. Den 25-27 april kommer Sveriges skickligaste ungdom inom olika branscher att utses under ett evenemang i Uppsala.

Tidigare i år hölls fyra deltävlingar runt om i Sverige. Undersköterskan Jonna Mjörnell vann i sin grupp och direktkvalificerades till SM. Bedömningen var att hon har förmågan att se hela patienten och samtidigt utföra vård och omsorgsuppgifter på ett korrekt sätt. Jonna arbetar som undersköterska på strokeavdelning 73 på Danderyds sjukhus. Hon tävlar inom kategorin Vård- och omsorg.

– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell.

Tävlar mot 200 andra ungdomar

Yrkes-SM är en tävling där 40-50 olika yrken inom olika branscher deltar (se fakta nedan). Idén är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar samt att utse Sveriges skickligaste ungdom inom respektive yrke. Läs mer här

Jonna bedömdes utifrån hur väl hon utför sina arbetsuppgifter med fokus på bemötande, ergonomi, hygien, dokumentation, planering och teknik kring t ex såromläggning. Arbetet ska utföras i en logisk och effektiv ordning. Domarna representeras av en från arbetsgivarsidan, en vårdlärare och en person från facket.

Prestera under tidspress

– Tävlingsmomentet innebär att jag får 10 minuter på mig att läsa på ett eller flera patientfall och tillhörande journaler. Sedan har jag 30 minuter på mig att utföra arbetsuppgifterna. Det kan vara såromläggning, påklädning, stomibyte och andra förekommande undersköterskeuppgifter beroende på vilka patienter jag ska ta hand om. Alla tävlingsmoment utförs på en scen, med statister som spelar patienter, berättar Jonna Mörnell.

Yrkes-SM går av stapeln den 25-27 april i Uppsala. Mer information om evenemanget finns här.

Har deltagit i ”Kompetensutvecklingsprogrammet”

Jonna Mjörnell har även varit en av deltagarna i Danderyds sjukhus ”Introduktions- och kompetensutvecklingsprogram för nyanställda undersköterskor utan tidigare erfarenhet från akutsjukvård”, som genomfördes september-november 2017.

- Jättekul för Jonna och ett fantastiskt kvitto för initiativtagare och alla inblandade att vår satsning på introduktions- och kompetensutvecklingsprogrammet är helt rätt, säger Per Wahlenius som är chef för Clinicum, Danderyds sjukhus utbildningscentrum.

På frågan varför Jonna ställer upp i Yrkes-SM svarar hon:

– Dels lär jag mig mer själv men jag vill också visa på mångsidigheten som det innebär att vara undersköterska. Och så är det roligt såklart!

Korta fakta om Yrkes-SM

  • 200 ungdomar från hela landet kommer att tävla inom områdena Transport och Logistik, Industri- maskin- och verkstadsteknik, Bygg-, konstruktions-, installations-, och anläggningsteknik, Konst, kreation och mode, Informations- och kommunikationsteknik och sist men inte minst, Social och personlig service.
  • Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget som får representera Sverige under kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM.
  • Sedan 2004 har sju Yrkes-SM arrangerats runt om i landet där 40-50 olika yrken deltagit i tävlingen.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans. 
Danderyds sjukhus utnämndes 2018 av Dagens Medicin till Sveriges näst bästa mellanstora akutsjukhus. I Stockholms län blev Danderyds sjukhus högst rankad av de mellanstora akutsjukhusen.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com


Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll