Gå direkt till innehåll
Idag invigde logopedkliniken sitt nyrenoverade, helt egna hus på Danderyds sjukhus. Här klipps banden av vd Yvonne Haglund Åkerlind och verksamhetschef Helén Norström. Foto: Anders Hellblom.
Idag invigde logopedkliniken sitt nyrenoverade, helt egna hus på Danderyds sjukhus. Här klipps banden av vd Yvonne Haglund Åkerlind och verksamhetschef Helén Norström. Foto: Anders Hellblom.

Pressmeddelande -

Logopedhuset höjer kvaliteten på vården

Äntligen tillsammans! I nya, fräscha och framför allt patientanpassade lokaler.
Idag invigde logopedkliniken sitt nyrenoverade, helt egna hus på Danderyds sjukhus.

- Vi började planera för en flytt in i det här vackra, gamla huset redan 2008, men då gick det tyvärr inte av olika anledningar, berättar Helén.
Men till slut blev drömmen verklighet. Efter att ha funnits på många olika ställen både inom Danderyds sjukhusområde och utanför, kunde kliniken nu flytta in i helt nyrenoverade lokaler.

- Vi blev tvungna att hitta en ny, större och framför allt gemensam lokal. Dels växer verksamheten, dels behöver vi som arbetar på kliniken samverka kring olika patienter, utifrån våra respektive kompetenser.

Huset är byggt 1920, med två påbyggnader 1930, och är därmed en av de allra äldsta byggnaderna på området. Det har stått tomt de senaste 20 åren och renoveringsbehovet var enormt, enligt Helén. Huset har tre plan och rymmer ca 50 medarbetare.

Många förbättringar i de nya lokalerna

De nya lokalerna innebär en rad förbättringar och möjligheter, som bidrar till att göra vården bättre och mer effektiv.

- Bland annat får vi betydligt bättre förutsättningar för att kunna ta emot och lära upp studenter, vilket är viktigt för framtiden, menar Helén.

Utöver större gemensamma ytor, som är anpassade för verksamheten, har flera rum inretts för specifika ändamål.

  • One-way-screen-rum
    Ett rum med en ”polisspegel” som anhöriga och studenter m fl kan sitta bakom i ett annat rum och studera när barn med ätovilja blir tränade och får behandling.
    - Det är en fördel om det inte sitter för många med inne i behandlingsrummet eftersom både barn och vårdgivare kan bli störda av det, förklarar Helén.
  • Inspelningsstudio
    Här spelar man in patienter i olika åldrar för att bedöma utfall efter behandling av röst- och talmotoriska svårigheter.
  • Fiberskopirum
    Här finns modern specialutrustning där man med hjälp av fiberskop kan bedöma stämbanden och se hur sväljfunktionen fungerar.
  • Filminspelningsrum
    Här filmas samspelet mellan barn med kommunikativa/språkliga svårigheter, och deras föräldrar. Filmen utgör ett bra underlag i återkopplingen till föräldrarna eftersom man kan uppfatta väldigt subtila moment, som kan vara svåra att upptäcka annars.
  • Desinfektionsrum/Steril
    Här rengörs/steriliseras alla instrument som används i verksamheten.
  • Matberedningsrum
    Här tillagas mat som används vid sväljbedömningar. Rummet ligger separerat från personalens köksavdelning.

I takt med att verksamheten vuxit har man tidigare varit tvungen att göra om och använda alla rum som behandlingsrum. Men i det nya huset finns tre konferensrum som rymmer upp till 16 personer.
- Här kan vi ha utbildningar för t ex personliga assistenter, berättar Helén. Vi kan också bjuda in pedagoger från de skolor vi samarbetar med, tillsammans med elev och vårdnadshavare.

Möjlighet till kliniskt samarbete med externa kompetenser

- I det här huset har vi också goda förutsättningar till samarbete med t ex foniater (specialistläkare inom öron-näsa-hals) och tandläkare där det finns ett nära samarbete, t ex vid behov av gomplatta, berättar Helén. Vi har numera också en egen dietist på plats, vilket är en stor fördel.

I somras blev Talkliniken Logopedkliniken

Förutom mottagningen på Danderyds sjukhus har kliniken mottagningar i nio närliggande kommuner samt fem språkförskolor. Logopedkliniken bedriver specialiserad öppenvård och primärvårdslogopedi.
De utreder och behandlar barn och vuxna med ät- och sväljningssvårigheter, tal-språk- och röstproblem samt läs-, skriv- och räknesvårigheter. Totalt har kliniken 90 medarbetare.

- Vi ville byta namn till Logopedkliniken eftersom vi arbetar med så mycket mer än bara talsvårigheter, säger Helén. Dessutom tror vi att det blir lättare att hitta oss på nätet eftersom de flesta söker på ordet logoped när man behöver komma i kontakt med oss.

Olika patientgrupper för olika plan

Nedre plan: Barn med ätovilja, oralmotoriska svårigheter samt barn och vuxna med röst- och sväljsvårigheter.

Mittenplan: Barn med språkliga svårigheter samt barn och vuxna med talflytsstörning (stamning).

Övre plan: Dyslexi och dyskalkyli

Här kan du läsa mer om vården som erbjuds på Logopedkliniken, Danderyds sjukhus

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com

INTE INTRESSERAD? Du finns med i vårt register för utskick av pressmeddelanden då vi tror att det kan intressera dig som journalist eller politiker/beslutsfattare inom vården. Om du inte längre vill ha våra utskick ber vi dig avregistrera dig via länken nedan.

Så här hanteras personuppgifter på Danderyds sjukhus.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77