Gå direkt till innehåll
Yvonne Haglund Åkerlinds, vd Danderyds sjukhus.
Yvonne Haglund Åkerlinds, vd Danderyds sjukhus.

Pressmeddelande -

Många söker just nu akut vård på Danderyds sjukhus - så här tar vi hand om alla patienter

Just nu är det ett ovanligt högt tryck på akutmottagningen. De senaste dagarna har vi vidtagit en rad åtgärder för att ta hand om alla patienter. Bland annat sätter vi in extra läkare på akutmottagningarna som omedelbart bedömer och prioriterar turordningen för de som söker akutvård. Vi öppnar upp fler vårdplatser för att snabbare kunna lägga in patienter som behöver det. Vi inför extra ronder på sjukhuset för att snabbare kunna skriva ut patienter som inte längre behöver akutsjukhusets vård.

Danderyds sjukhus är en stor och viktig nyckelaktör i länets sjukvård. Under helgerna fokuserar länets akutsjukvård på akut- och nödvändig vård som inte kan vänta. Vi har ett mycket gott och nära samarbete med övriga hälso- och sjukvården där vi hjälps åt för att tillsammans ta hand om alla patienter på bästa möjliga sätt.

Klockan 15 igår fanns det i länet 240 bemannade vårdplatser som var lediga. Beläggningen varierar och kan förändras mycket snabbt på enskilda sjukhus och avdelningar varför det nära samarbetet är avgörande för att alla patienter ska få bästa möjliga vård.

– Vi öppnar fler vårdplatser efter hand enligt vår plan och vi har beredskap för att öppna ytterligare vårdplatser om behov uppstår. Men det innebär att vi behöver kalla in medarbetare från ledigheter och be andra ta extrapass. Det gör vi om det behövs men avstår om vi klarar oss på andra sätt, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd.

– Trots att många av våra medarbetare är sjukskrivna och trycket är högt, tar vi hand om alla patienter på bästa sätt under rådande omständigheter. Samarbetet på sjukhuset är fantastiskt och alla gör en beundransvärd insats, säger Yvonne Haglund Åkerlind.

Ett antal åtgärder har införts för att möta den ökade belastningen, bland annat:

  • Triage-läkare på akutmottagning för att hänvisa patienterna rätt
  • Extra vårdplatser utöver de planerade, öppnade via Bemanningscenter på sjukhuset
  • Dagliga vårdplatsmöten för att avlasta akutmottagningen
  • Extra ronder för att prioritera möjliga utskrivningar
  • Avtal med andra vårdgivare för nära samverkan
  • Extrapassersättning till medarbetare som tar extrapass utöver ordinarie arbetstid

För mer information, vänligen kontakta:

Danderyds sjukhus presstjänst, 08-123 562 77, press.ds@regionstockholm.se

FAKTA

Danderyds sjukhus är sedan den 14 december 2021 i stabsläge med anledning av covid-19 och säsongsinfluensan. Sjukhuset har därmed minskat den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.

På sjukhuset råder besöksrestriktioner. Kontakta alltid aktuell avdelning eller mottagning före besöket för att få information om lokala besöksrutiner. För ytterligare information se sjukhusets hemsida www.ds.se

Om Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och tillsammans med BB Stockholm norra Europas största förlossningsklinik.

Sjukhuset grundades 1964 och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden och nio stödfunktioner.

Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 420 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården samt genomför omkring 6 700 förlossningar.

I samarbete med Karolinska Institutet (KIDS) bedriver Danderyds sjukhus utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna och tar årligen emot drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och har cirka 4 300 medarbetare. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och tillsammans med BB Stockholm norra Europas största förlossningsklinik. Sjukhuset grundades 1964 och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden och nio stödfunktioner. Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 420 000 besök i öppenvården och 49 000 i slutenvården samt genomför omkring 6 500 förlossningar. I samarbete med Karolinska Institutet (KIDS) bedriver Danderyds sjukhus utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna tar årligen emot drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och har cirka 4 300 medarbetare. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77