Gå direkt till innehåll
Ny teknik gör det möjligt att bota fler cancerpatienter

Pressmeddelande -

Ny teknik gör det möjligt att bota fler cancerpatienter

Påminnelse om pressinbjudan fredag 17/1 kl 14.00 - 15.00 i aulan på Danderyds sjukhus

En ny metod där man ”bränner” cancertumörer med hjälp av mikrovågor, gör det möjligt att bota även svåra fall av cancer i levern. Titthålskirurgi och avancerad bildteknik används för att lokalisera tumörerna med bättre precision. I en snar framtid blir tekniken ännu mer avancerad.

Bilden visar hur det kan se ut när moderna röntgenbilder används för att återskapa en 3D modell av levern, där viktiga blodkärl och tumörer syns.

Under lång tid var det endast öppen operation som gällde för patienter med cancer i levern. När cancern var för utbredd, eller när patienter inte klarade en operation, var botande behandling inte möjlig.

Lokala behandlingsmetoder (ablation), där man bränner bort tumörerna med hjälp av mikrovågor, har funnits i flera år men på grund av icke optimalt fungerande teknologi och dålig precision ansågs sådan behandling inte som botande.

För drygt tre år sedan började man använda en ny typ av ablationsteknik på Danderyds sjukhus där titthålskirurgi och avancerad bildteknik används för att lokalisera tumörerna med bättre precision.

Denna metod medför mindre risker och komplikationer samt möjlighet att behandla även svåra fall med många spridda tumörer.

– Eftersom den nya tekniken bara tillämpats i tre år kan vi inte säga någonting om överlevnaden på lång sikt, säger ansvarig läkare på Danderyds sjukhus, kirurg Jacob Freedman. Men vi har sett att titthålskirurgin, där vi ”bränner” metastaserna med mikrovågsteknik, medför väsentligt lägre risk för komplikationer och kortare vårdtid (1-2 dagar i stället för 7). I vissa grupper av patienter har vi observerat förlängd överlevnad jämfört med historiska kontroller, vilket ändå ger en indikation på att vi är på rätt väg.

Tredimensionella bilder gör metastaserna synliga

Det är en tredimensionell rekonstruktion av tomografiska (skikt/snitt) röntgenbilder från magnetröntgen och datortomografi, som gör det möjligt att med hög precision kartlägga tumörer i levern. Med hjälp av datorstyrning kan kirurgen via ett titthål i buken hitta och ”bränna” sönder metastaserna där de ligger, utan att behöva skära bort någonting av levern.

- Den största fördelen med ablation är att vi kan behandla patienter där botande behandling tidigare inte var möjlig, till exempel patienter med många metastaser, menar Jacob Freedman.

Projekt som ska utveckla tekniken ytterligare och göra den ännu säkrare

Idag finns den tredimensionella bilden av levern på en bildskärm ovanför patienten. Kirurgen får alltså titta på bilden och överföra det han eller hon ser på levern som ska behandlas. Den nya bildtekniken som är under utveckling, ska göra det möjligt att placera den tredimensionella bilden direkt på levern. Det medför betydligt högre precision och gör det enklare för kirurgen att behandla. Enkelt uttryckt kan man säga att levern blir ”genomskinlig” för kirurgen. Bilden kommer även att vara ”levande” på så sätt att när ingrepp sker i verkligheten kommer bilden att förändras och på så sätt kommer man att kunna operera med ”röntgensyn” där man genom leverns yta direkt kan se den information man väljer att visa, exempelvis större blodkärl och tumörer.

Samarbete över gränserna

Det är bara Danderyds sjukhus samt, till viss del, universitetssjukhuset i Bern, som utför den här typen av datorassisterad leverkirurgi.

Patienterna selekteras från den multidisciplinära terapikonferens som varje vecka via videolänk från Karolinska Sjukhuset i Huddinge går igenom alla aktuella leverkirurgifall i Stockholmsregionen. Samarbete i bildanalysutveckling har hittills skett med ett tyskt företag, MeVis AG, samt ett schweiziskt företag som utvecklar kirurgisk datorstödd navigationshjälp, Cascination AG i Bern.

- I det aktuella "CAMILIS"-projektet, som är EU-finansierat, ska vi tillsammans med Universität Bern och Cascination AG i Bern, CMIV vid Linköpings universitet och företaget Sectra i Linköping, utveckla den avancerade datornavigerade tekniken för laparoskopisk leverablation, avslutar Jacob Freedman.

  • Korta fakta
  • ·  Vid ”öppna” operationer är risken för komplikationer i samband med operation 20-30 procent. Mortaliteten är cirka 1 procent och vårdtiden 7-10 dagar.
  • ·  Vid laparoskopi (titthålskirurgi) med ablationer, är risken för komplikationer i samband med operation 10 procent och mortaliteten cirka 0-1 procent. Vårdtiden är 0-1 dagar.
  • ·  På Danderyds Sjukhus genomförs 80-90 operationer per år.
  • ·  Inom 2-3 år beräknas den nya tekniken, där den tredimensionella bilden läggs ovanpå den faktiska levern och gör den ”genomskinlig”, börja testas på patienter. Inom 4 år kan den finnas tillgänglig för alla patienter.

Information från Sectra, som utvecklar tekniken, är bifogad i en pdf _________________________________________________________________________________

Presskonferens den 17 januari klockan 14.00 - 15.00

Plats: Aulan på Danderyds sjukhus (följ skyltar vid huvudentrén)

PROGRAM

1. Introduktion av professor Stefan Jacobson, VD, Danderyds sjukhus

2. Introduktion av chefen för Karolinska Institutet på Danderyds sjukhus, professor Erik Näslund

3. Projektsammanfattning av dr Matthias Peterhans från Cascination, Bern

4. Stockholms bidrag av docent Eduard Jonas, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

5. Linköpings bidrag av doktor Claes Lundström (Sectra) och professor Timo Ropinski (LiU)

6. Slutanförande av docent Jacob Freedman, Danderyds Sjukhus

7. Frågor. Efter konferensen ges möjlighet till personliga intervjuer med alla föreläsarna.

Anmäl intresse till Ingvor Farinotte, pressansvarig.Mobil 070-162 12 11. Mail ingvor.farinotte@ds.se

Pressbilder och pressmaterial kommer att finnas tillgängligt efter presskonferensen.

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med cirka 3 400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bland annat i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Var tionde kvinna drabbas av myom. Nu testar Danderyds sjukhus en ny metod där man bränner bort myomet med hjälp av mikrovågor. En metod som enligt studier i Kina är mer effektiv och mer skonsam än traditionella metoder.

Världsunik studie om myom

Ungefär var tionde kvinna drabbas av myom, godartade muskelknutor i livmodern som kan orsaka smärta och rikliga menstruationer. Myom behandlas idag på olika sätt med blandat resultat. Men nu testar Danderyds sjukhus en ny metod som är mer effektiv och mer skonsam, där myomet bränns bort med hjälp av mikrovågor.

Med hjälp av en nål och avancerad röntgenteknik samt ultraljud, kan läkaren "värma bort" tumörer och metastaser. Här är det radiologen Marie Beerman som utför ingreppet på en patient med en tumör i njuren. Foto: Cecilia Larsson Lantz

Utvecklad cancerkirurgi minskar lidande och räddar liv

Sedan 2010 har ca 1 000 behandlingar utförts med sk ablationer, där cancertumörer och metastaser ”värms bort” med hjälp av avancerad röntgenteknik och mikrovågor. Många patienter blir friskförklarade och kan gå hem samma dag, eller dagen efter ingreppet.

- Det är viktigt att ha en kontinuerlig dialog med medarbetarna på akuten, så att vi tillsammans kan ta hand om inkommande patienter på bästa sätt, säger Staffan Gröndal. Här i samtal med Malin Hellgren, sektionschef på akuten.

Ny verksamhetschef på Kirurg- och urologkliniken

Överläkare och docent Staffan Gröndal är ny verksamhetschef för Kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus. - Det känns skönt att vara tillbaka och få vara en del av en välfungerande klinik med fantastiska medarbetare.