Pressmeddelande -
Smärt- och riskfri insättning av spiral
På Danderyds sjukhus finns nu en unik möjlighet för dig som föder med planerat kejsarsnitt att få en spiral i samband med kejsarsnittet.
Från och med den 27 maj i år kommer kvinnor som ska föda genom ett planerat kejsarsnitt att kunna få en spiral i samband med det. Något som är säkert och effektivt enligt flera studier*.
- Vi tror att detta är något för alla som gör ett planerat kejsarsnitt och vill ha spiral, menar gynekologen och forskaren Helena Kopp Kallner, som är en av initiativtagarna.
Passar alla men är särskilt bra för vissa
Vissa grupper kan ha särskild nytta av detta, till exempel du som fött med kejsarsnitt flera gånger tidigare. Du vill inte bli steriliserad men vill gärna ha ett pålitligt preventivmedel, eftersom det kan finnas stora risker med att föda ett barn till. Att sätta in spiral på någon som är kejsarsnittad flera gånger kan vara svårt och det finns även en viss risk med att göra det.
- Men nu finns alltså möjligheten på Danderyds sjukhus att få spiralen i samband med kejsarsnittet vilket inte medför några risker alls, och dessutom är helt smärtfritt, menar Helena Kopp Kallner.
- Även kvinnor som känner starkt obehag inför en gynekologisk undersökning tror vi kommer vara särskilt intresserade av detta.
Spiral på recept i god tid innan kejsarsnittet
Recept för spiralen kan antingen skrivas ut av en barnmorska eller i samband med inskrivningen på sjukhuset. Den som väljer hormonspiral ska ha den med sig på dagen för kejsarsnittet. Kopparspiral är gratis och finns på sjukhuset. Kejsarsnittet görs precis som vanligt och efter det att barnet har fötts förs spiralen in på plats. Därefter syr man ihop såret som vanligt. Kvinnan ska inte märka någon skillnad alls, jämfört med om hon inte fått någon spiral.
- Vi kommer inte att bedriva preventivmedelsrådgivning, men de kvinnor som vill ha spiral, och vet vilken de vill ha, kan få en utskriven i samband med inskrivningen för kejsarsnittet, avslutar Helena Kopp Kallner.
Korta fakta
- En mycket liten ökad risk för utstötning finns, men ingen ökad risk för infektion har setts.
- Spiralinsättningen påverkar inte amningen eller barnet.
- Risken för perforation (genomtränga livmoderhinnan) är noll eftersom man ser uterus (livmodern) under hela insättningen.
- Ca 2% av kvinnor i Sverige som fött barn gör en abort inom 1-2 år efter förlossningen.
- Gynekologen Helena Kopp Kallner är även en av forskarna bakom det nya manliga preventivmedlet som tagits fram i form av en gel, som testas nu i en studie på Danderyds sjukhus.
Referenser
1. Heller R, Johnstone A, Cameron ST. Routine provision of intrauterine contraception at elective cesarean section in a national public health service: a service evaluation. Acta Obstet Gynecol Scand. 2017 Sep;96(9):1144-1151. PubMed PMID: 28590560.
2. Levi EE, Findley MK, Avila K, et al. Placement of Levonorgestrel Intrauterine Device at the Time of Cesarean Delivery and the Effect on Breastfeeding Duration. Breastfeed Med. 2018 Oct 30. PubMed PMID: 30376369;
3. Jatlaoui TC, Whiteman MK, Jeng G, et al. Intrauterine Device Expulsion After Postpartum Placement: A Systematic Review and Meta-analysis. Obstet Gynecol. 2018 Oct;132(4):895-905. PubMed PMID: 30204688.
Bifogat material: Patientinformation
Ämnen
Regioner
Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.
Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com
INTE INTRESSERAD? Du finns med i vårt register för utskick av pressmeddelanden då vi tror att det kan intressera dig som journalist eller politiker/beslutsfattare inom vården. Om du inte längre vill ha våra utskick ber vi dig avregistrera dig via länken nedan.