Pressmeddelande -
Varje minut räknas när strokelarmet går
Nya siffror visar att tiden från ”door-to-needle” förkortas i snitt från 65 till 43 minuter med strokelarmet BRAIN, som ansvariga på Danderyds sjukhus har tagit fram. Foto Carin Wesström
Helt färska siffror från Stroke-enheten på Danderyds sjukhus visar att ledtiden från det att patienten kommer till sjukhuset fram till den livsviktiga trombolysbehandlingen har förkortats med runt 35 procent.
- Det är långt över förväntan, säger överläkare Rebecca Undén Göransson, Medicinkliniken, Danderyds sjukhus.
RESULTAT (efter sex månader med BRAIN-larm)
- Från symtomdebut till ankomst på sjukhuset: 103 minuter
- Snittid innan BRAIN-larm: 125 minuter
- Tidsvinst: 22 minuter
- ”Door-to-neddle” (från ankomst till behandling): 43 minuter
- Snittid innan BRAIN-larm: 65 minuter
- Tidsvinst: 22 minuter
- Tid från resultat av datortomografi till behandling: 22 minuter
- Tid innan införande av trombolysbakjour/beslutstöd: 35 minuter
- Tidsvinst (ingår i tidsvinsten ovan): 7 minuter
- Andel patienter i trombolysbehandling: 20 procent
- Andel innan BRAIN-larm: 10 procent
- Andel rätt diagnos: ca 85 procent
- Andel innan BRAIN-larm: ca 65 procent
BRAIN larm började som ett projekt i slutet av 2011. Avstämning gjordes efter tre månader med mycket goda resultat.
- Nu när vi även har resultatet efter sex månader, kan vi konstatera att ledtiden från symtom till behandling väsentligt har minskat och trots att det går fortare blir det inte mer fel, utan faktiskt mer rätt, säger överläkare Rebecca Undén Göransson. Det vill säga att ”träffsäkerheten” (rätt diagnos) har ökat. Dessutom är det så att fler patienter får trombolys (blodförtunnande behandling). De nationella riktlinjerna är att ge minst 10 procent av strokepatienterna trombolys. Vi ligger nu på 20 procent.
Presenteras i Almedalen
Under ett seminarium i Almedalen kommer ”Ambulansmodellen” att presenteras, som i dagsläget berör tre olika patientkategorier; Stroke, Hjärtinfarkt och Höftfraktur. I alla de tre fallen kan man se på avsevärda tidsvinster och snabbare omhändertagande av patienten, som slipper gå via akuten utan transporteras av ambulanspersonalen direkt till röntgen och/eller specialistavdelning.
I paneldebatten, som består av namnkunniga landstingspolitiker och sakkunniga, kommer man att bl a diskutera vilka fler patientkategorier som är lämpliga för Ambulansmodellen som Danderyds sjukhus är ganska ensamma om att tillämpa i länet.
- Tid Måndagen 2 juli kl 11.30 – 13.00
- Plats Nowas trädgård – Kronstallgränd
- Arrangör Danderyds sjukhus i samarbete med Samariten Ambulans
Akutstrokeprocessens flöde: Från symtomdebut till behandling
- Patient eller vittne larmar 112 som gör en bedömning. Vid misstänkt stroke skickas en ambulans skyndsamt.
- Ambulanspersonalen gör en bedömning med hjälp av en checklista och ringer sjukhusets ”BRAIN-telefon” .
- Medicinjouren svarar, lyssnar, frågar och bekräftar strokemisstanken, förbereder en röntgenremiss och möter upp ambulansen.
- Då ambulansen anländer, undersöker medicinjouren patienten på ambulansbåren, bekräftar symtomen, aktiverar strokelarmet på sjukhuset och följer patienten till röntgen.
- När strokelarmet går, förbereder röntgenavdelningen allt för att ta emot strokepatienten.
- Samtidigt tar en sjuksköterska på strokeenheten med en säng till röntgen för att där hämta patienten direkt till avdelningen på strokeenheten.
- På väg från röntgen ringer medicinjouren till trombolysbakjouren för att få stöd i sitt beslut avseende bästa behandling för patienten.
- Tiden från ”door-to-needle” har minskat till 43 minuter vid BRAIN-larm. Snittet i Sverige (och Danderyd innan BRAIN) är 65 minuter.
- Andelen patienter som får trombolysbehandling har ökat från ca 10 procent till 20 procent sedan BRAIN-larm infördes i slutet av 2011.
- Träffsäkerheten avseende diagnos har ökat sedan införandet av BRAIN-larm till ca 85 procent. Tidigare var det ca 65 procent.
Kontaktperson: Rebecca Undén Göransson. Mobil 070-484 47 00.
Ämnen
Regioner
Danderyds Sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med ca 3400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se