Gå direkt till innehåll
- Jag vill hela tiden lära mig mer, inte bli bäst eller vinna guld, utan bli bäst på att kunna ge god vård till alla patienter, säger Jonna Mjörnell som ska representera Sverige i Yrkes-VM.
- Jag vill hela tiden lära mig mer, inte bli bäst eller vinna guld, utan bli bäst på att kunna ge god vård till alla patienter, säger Jonna Mjörnell som ska representera Sverige i Yrkes-VM.

Pressmeddelande -

Är Jonna bäst i världen?

Sedan undersköterskan Jonna Mjörnell vann guld i Yrkes-SM i slutet av april 2018, har hon laddat inför VM i Ryssland. Nu är hon där!
- Det känns overkligt och spännande, säger Jonna via telefon i Kazan, där hon landade i natt. 
Inför 200 000 besökare kommer Jonna att tävla i olika vårdgrenar under fyra dagar, 23-26 augusti.

- Jag har lärt mig massor under den här tiden, säger 21-åriga Jonna. Det har varit en utmaning att lära sig allt på engelska, men det tror jag sitter nu. Framför allt har jag lärt mig mycket nytt om många olika sjukdomar. Bland annat stroke, diabetes, hjärtsvikt, demens, knä- och höftplastik, för att nämna några exempel.

Stort och overkligt

Jonna flög tillsammans med det svenska yrkeslandslaget och arrangörerna har planerat ett gediget program för dem de första två dagarna. Sedan blir det dags att bekanta sig med tävlingsytorna och göra sig redo för invigningen den 22 augusti. När tävlingen börjar kommer Jonnas lilla fan club att vara på plats. Den består av mamma, en kompis och en lärare.

- Det är svårt att förstå att jag är här nu, att det är dags! Det är så stort och jag har laddat för det här så länge…. Samtidigt som jag är jättenervös är det så häftigt och roligt. Det är många känslor på en och samma gång.

Under fyra dagar, från den 23 till den 26 augusti tävlar Jonna i kategorierna ”Hospital”, ”Day care”, ”Residential care” och ”Home care”. Den 27 augusti avgörs tävlingen och den 28 åker hon tillbaka till Sverige och sitt arbete på Danderyds sjukhus strokeenhet.

God vård viktigare än vinst

Först direktkvalificerade Jonna sig till Yrkes-SM – där hon också vann! ”Jonna Mjörnell har förmågan att se hela patienten” var en del av motiveringen då.

- Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell.

När tidningen Mitt-i-Danderyd intervjuade Jonna inför avresan till Ryssland svarade hon så här:

- Jag tror egentligen att anledningen till att jag kommit så långt är att jag älskar mitt yrke, jag tycker det är viktigt. Jag vill hela tiden lära mig mer, inte bli bäst eller vinna guld, utan bli bäst på att kunna ge god vård till alla patienter.

Fakta

  • Jonna Mjörnell har arbetat som undersköterska på Danderyds sjukhus strokeavdelning 73 sedan 19 juni 2017.
  • I Yrkes-VM tävlar 70 länder totalt, varav 20 länder inom vård och omsorg (undersköterska).
  • Sverige har deltagit i Yrkes-EM/VM sedan 1995 och den bästa placeringen som Sverige fått hittills inom vårdyrket är silver 2011 i London.
  • 200 000 besökare beräknas följa mästerskapet på plats och se när världens yrkesskickligaste unga gör upp om medaljerna i Kazan. Yrkes-VM 2019 är den 45:e upplagan av mästerskapen och anordnas i år vid Kazan Expo International Exhibition Centre. Här kan du läsa mer om tävlingen och vår representant Jonna Mjörnell.

Vem är Jonna Mjörnell?

Lär känna henne i Danderyds sjukhus podd Akutsjukhuset, där hon på ett mycket personligt sätt delar med sig av sitt liv och sina erfarenheter som undersköterska. "Självklart att välja vården".

Ämnen

Regioner


Danderyds sjukhus är ett av landets största akutsjukhus. Det viktigaste för oss är att våra patienter känner sig trygga och säkra och får bästa möjliga vård och behandling. Det målet arbetar vi mot varje dag - tillsammans.

Mer info finns på www.ds.se och på www.akutsjukhuset.com

INTE INTRESSERAD? Du finns med i vårt register för utskick av pressmeddelanden då vi tror att det kan intressera dig som journalist eller politiker/beslutsfattare inom vården. Om du inte längre vill ha våra utskick ber vi dig avregistrera dig via länken nedan.

Så här hanteras personuppgifter på Danderyds sjukhus.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll