Gå direkt till innehåll
Frågor om värkar populära på nätet

Pressmeddelande -

Frågor om värkar populära på nätet

Bland de tio mest vanliga ”Hur-frågorna” på Google under 2012, fanns frågor om värkar, förvärkar och sammandragningar, enligt tidningen Metro som återgav statistik från Google Sverige. På Danderyds förlossning vet man svaren.

- Först vill jag bara påpeka att det inte finns några generella svar på frågorna, säger chefbarnmorskan Ann Olsson, Danderyds förlossning. Upplevelsen är väldigt individuell, och förstföderskans förlossning kan skilja sig från omföderskans. Jag uppmanar de som är oroade eller osäkra att ringa till sin barnmorska eller till förlossningen, hellre en gång för mycket än en gång för lite.

- Sedan kan jag tillägga att kärt barn har många namn. Värkar, sammandragningar och kontraktion är olika uttryck för samma sak. Livmodern, som är en stor muskel, drar ihop sig. Det är det som händer och det yttrar sig på olika sätt hos olika kvinnor. Dessutom är det så att livmodern ”tränar” med att göra sammandragningar redan tidigt i graviditeten för att förbereda sig för en förlossning längre fram. Det kan kännas som att magen blir hård, eller inte kännas alls.

Hur känns förvärkar?

- Vanligtvis gör de inte ont. De svagaste känns inte alls och de ”starkaste” kan kännas som molande mensvärk, men som sagt upplevelsen är individuell. Däremot känner många kvinnor att livmodern/magen blir hård (eftersom livmodermuskeln drar ihop sig). Förvärkar är oregelbundna och kan hålla på från ett par timmar till flera dagar och startar oftast en till flera dagar innan det är dags för förlossning.

Så här beskriver barnmorskan Gudrun Abascal förvärkar i sin bok ”Att föda”, Bonniers förlag:
”Alla kvinnor har förvärkar under graviditeten. Dessa är mer eller mindre starka och olika kvinnor känner av dem mer eller mindre. Förvärkarna upplevs som att livmodern blir hård och att det pressar och trycker neråt. Trycket och pressen kan vara mycket uttalande men förvärkarna är inte förenade med ren smärta.”

Hur känns värkar?

- När värkarbetet sätter igång är sammandragningarna mer regelbundna med stigande smärtupplevelse. Smärtan kan komma från ryggen, magen, ljumskarna och slidan ner mot låren. Det trycker och pressar neråt. Livmodern drar ihop sig för att föra ner barnet genom förlossningskanalen mot bäckenbotten.

Så här beskriver barnmorskan Gudrun Abascal förlossningsvärkar i sin bok ”Att föda”: ”Förlossningsvärkar är till skillnad från förvärkar alltid förknippade med någon form av smärta, men den kan variera mycket i intensitet och upplevs mycket olika av olika kvinnor. Ofta börjar den i ryggen för att sprida sig framåt till nedre delen av livmodern och ibland ner i låren. Värkarna kännetecknas av att de ökar i styrka, längd och täthet under förlossningens förlopp. Ett bra tecken på att det verkligen är förlossningsvärkar är att de tilltar i styrka när man är upprätt och rör på sig.”

Hur känns sammandragningar?

- Se svaren ovan då sammandragningar och värkar, inklusive förvärkar, är olika uttryck för samma sak – livmodern drar ihop sig.


Ämnen

Regioner


Danderyds Sjukhus är norra Stockholms akutsjukhus med ca 3 400 medarbetare. Hos oss får du vård som präglas av kvalitet och omtanke. I vårt uppdrag ingår även utbildning, klinisk forskning och utveckling, bl a i samarbete med Karolinska Institutet. Läs mer om oss på www.ds.se

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

Var tionde kvinna är förlossningsrädd

Var tionde kvinna är förlossningsrädd

I år kommer runt 700 kvinnor till Auroramottagningen på Danderyds sjukhus för att bearbeta sin förlossningsrädsla. - Jag upplever att kvinnor har mer press på sig idag, och många har inte tillit till sin egen kropps förmåga, säger specialistbarnmorskan Lena Hultsberg. 2007 besökte 270 kvinnor Auroramottagningen. I år är det nästan tre gånger så många.

Våga väga - stöd för överviktiga gravida

Våga väga - stöd för överviktiga gravida

Sedan 2006 driver förlossningsöverläkare Elisabeth Storck Lindholm, tillsammans med ett team av barnmorskor, sjukgymnast och dietister, projektet Våga väga som leder till lägre risker och mindre komplikationer för både mamma och barn. I bilden ses Elisabeth från vänster tillsammans med barnmorskorna Camilla Borgström och Anette Holst.(Foto Johan Adelgren).

9 av 10 mammor rekommenderar Danderyds Förlossning

9 av 10 mammor rekommenderar Danderyds Förlossning

I en ny jämförelsetjänst som finns på Vårdguiden.se kan man se och jämföra kvaliteten på förlossningsvården vid de olika klinikerna i Stockholm. Här framgår bland annat att Danderyds förlossning får högsta betyg vad det gäller helhetsintrycket och att 87 procent gärna rekommenderar Danderyds förlossning till andra.