Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Snusare har ökad risk att dö av hjärtinfarkt

Snusare har ökad risk att dö av hjärtinfarkt

Tidigare forskning visar att snusare som slutar snusa efter en hjärtinfarkt halverar risken att dö inom två år. Nu har forskare på Danderyds sjukhus hittat en möjlig förklaring till varför snusare löper högre risk jämfört med icke-tobaksanvändare. Läkemedlet som används för att vidga kärlen vid en hjärtinfarkt har sämre effekt på snusare.

I sommar har akutmottagningen fått ta emot betydligt fler svårt sjuka patienter som behöver mer omvårdnad, utredas mer och ofta behöver en vårdplats. Det, i kombination med underbemanning, är en del av orsaken till den ansträngda situationen.

Ansträngt läge på akutmottagningen

Idag den 17 augusti lämnade Vårdförbundet in en anmälan om arbetsmiljöåtgärder med stöd av Arbetsmiljölagen, 6 kap 6a §, till Arbetsmiljöverket. - Vi delar den bild som medarbetarna vittnar om. Att förbättra arbetsmiljön på akutmottagningen är den enskilt viktigaste frågan nu, säger VD Yvonne Haglund Åkerlind.

Operationsteamet på Danderyds sjukhus: Från vänster Överläkare Viveka Frykman Kull,  Professor Cesar Khazal, Specialistläkare Johanna Sjöblom samt sjuksköterskorna Eva Qvarnström och Malin Brandrup-Wognsen.

Ny metod mot plötslig hjärtdöd räddar liv

Sedan en tid tillbaka finns en ny typ av defibrillator som opereras in under huden, men utanför bröstkorgen. Den används på i övrigt friska, yngre personer som råkar ut för plötsligt hjärtstopp. Danderyds sjukhus är ensamma i Stockholmsområdet om att utföra den här unika metoden.

Ett enkelt blodprov kan visa om en patient tillhör en högriskgrupp för cancer. Forskarteamet i bild från vänster; Charlotte Thålin, Håkan Wallén och Viktoria Hjalmar.

Ny metod kan bidra till tidig upptäckt av cancer

Forskare på Danderyds sjukhus har tagit fram en ny metod som kan göra det möjligt att se om en patient tillhör en högriskgrupp för cancer. Det sker genom ett enkelt blodprov.

- Det är viktigt att ha en kontinuerlig dialog med medarbetarna på akuten, så att vi tillsammans kan ta hand om inkommande patienter på bästa sätt, säger Staffan Gröndal. Här i samtal med Malin Hellgren, sektionschef på akuten.

Ny verksamhetschef på Kirurg- och urologkliniken

Överläkare och docent Staffan Gröndal är ny verksamhetschef för Kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus. - Det känns skönt att vara tillbaka och få vara en del av en välfungerande klinik med fantastiska medarbetare.

Alla medarbetare på avdelning 76 har utbildats i konsten att bemöta patienter med demenssjukdom som kommer in akut till sjukhuset för medicinsk vård. Foto Hanna Månsson.

​Demensvänliga akutsjukhus behövs

För tre år sedan diplomerade HM Drottning Silvia personligen medarbetare på avdelning 76 som utbildat sig i bemötande av patienter med demenssjukdom. Danderyds sjukhus var det första akutsjukhuset i Sverige som tog ett sådant initiativ. Nu har DS blivit re-certifierade av Silviahemmet, då satsningen fortsätter och har utvecklats.

– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell som direktkvalificerade sig för Yrkes-SM bl a för att ha förmågan att se hela patientens behov.

Jonna Mjörnell kvalificerad för Yrkes-SM

”Förmåga att se hela patienten” var en av egenskaperna som bidrog till att undersköterskan Jonna Mjörnell kunde direktkvalificera sig för Yrkes-SM. Där kommer Sveriges skickligaste ungdom inom olika branscher att utses den 25-27 april.

Den veckolånga kursen om den multisjuke patienten är mycket eftertraktad - och nödvändig - enligt kursdelatagarna. Nu har över 100 ST-läkare genomgått kursen som anordnas av Medicinkliniken på Danderyds sjukhus. Bild: Johan Adelgren

Konsten att se hela människan

Kursen ”Akut omhändertagande av den multisjuka patienten”, är mycket populär och unik i sitt slag. Nu har över 100 ST-läkare gått den. - Många av våra patienter är sköra, multisjuka människor. För att vi som läkare ska kunna ge dem den bästa behandlingen, behöver vi förstå vad de behöver. Inte bara ställa en diagnos, menar initiativtagaren Johan Herlin-Ejerhed, läkare på Medicinkliniken.

Britt-Marie skulle gärna cykla ännu mer än den rekommenderade halvtimmen, som anses optimal för bästa resultat.

Cykling under dialys gör livet lättare

På Roslagsdialysen i Norrtälje cyklar merparten av patienterna under tiden de är i dialys. Effekterna är väldigt positiva och patienternas livskvalitet ökar på många sätt. - En av patienterna har kunnat lämna sin rullator och börjat åka buss istället för sjukresa till och från dialysen tack vare cykelprojektet, säger Magdalena Ivarsson, chefsjuksköterska på Roslagsdialysen.

Visa mer