Gå direkt till innehåll
Max Gordon, docent och överläkare inom ortopedi samt verksamhetschef vid Clinical AI Research-lab på Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström, Danderyds sjukhus
Max Gordon, docent och överläkare inom ortopedi samt verksamhetschef vid Clinical AI Research-lab på Danderyds sjukhus. Foto: Carin Wesström, Danderyds sjukhus

Pressmeddelande -

Max Gordon Årets AI-svensk 2023

Max Gordon, docent och överläkare inom ortopedi samt verksamhetschef vid Clinical AI Research-lab på Danderyds sjukhus, har utsetts till Årets AI-svensk av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige.

Nomineringen lyder:

"Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med AI är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat AI som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård. Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI-kartan."

Tidigt ute med AI

Max Gordon och Danderyds sjukhus var 2014 först i världen med att påbörja forskning om artificiell intelligens som stöd vid röntgenbedömning och frakturtolkning. Max lärde upp programmet som 2019 blev en del av den kliniska verksamheten. Sedan hösten 2022 finns Clinical AI research-lab (CAIR-lab) på sjukhuset, ett initiativ av Max Gordon. I labbet bedrivs klinisk forskning i samarbete med Karolinska institutet med fokus på användning av AI inom sjukvården.

Fler AI-projekt vid Danderyds sjukhus

Utöver röntgenbildanalysen pågår andra projekt med AI på sjukhuset. Vid Hjärtkliniken används Clinical expert operating system (CLEOS) där patienter som söker akut för bröstsmärta lotsas genom ett antal digitala frågor som leder fram till en AI-genererad indikation om sannolikheten för en eventuell hjärtinfarkt. Kvinnoklinikens forskare ser på hur AI ska kunna identifiera avvikande CTG-kurvor hos gravida och då slå larm.

– Jag tror att vi är ganska världsunika med vår profil där vi har både sjukhus och universitet och en tidig implementation i en bred klinisk verksamhet. Ganska mycket AI-verksamhet är annars isolerad i en miljö som bara är teknisk – som inte löser de kliniska problemen, säger Max Gordon.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Om Danderyds sjukhus
Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden. Sjukhuset grundades 1922 som Stockholms läns centrallasarett i Mörby och namnändrades 1964 till Danderyds sjukhus. Sjukhuset 4 500 medarbetare tar årligen emot 90 000 akutsökande, 410 000 besök i öppenvården, 48 000 i slutenvården och genomför 25 000 operationer och 6 000 förlossningar. I samarbete med Karolinska Institutet bedrivs utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna. Årligen välkomnas drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och omsätter 6 miljarder kronor per år. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.

Kontakter

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presstjänst Danderyds sjukhus

Presskontakt Danderyds sjukhus presstjänst är bemannad helgfria vardagar kl. 08.00-17.00. Kvällar och helger hänvisar vi till Region Stockholms pressfunktion för hälso- och sjukvårdsfrågor. 08-123 562 77

Relaterat innehåll

”Nya CAIR-lab ger oss unika förutsättningar att snabbt sålla ut de bästa idéerna där AI har störst möjlighet att påverka och utveckla sjukvården", Max Gordon. Foto: Cecilia Larsson Lantz, Danderyds sjukhus

Världsunikt laboratorium för klinisk AI-forskning startat vid Danderyds sjukhus

Nystartade CAIR-lab vid Danderyds sjukhus är ett världsunikt innovationslaboratorium inriktat på att utveckla praktisk användning av artificiell intelligens (AI). Här sammanbinds medicinsk-, teknisk- och innovationskompetens för att hjälpa hälso- och sjukvården att utveckla framtidens precisionsmedicin.

Bitr överläkare och forskaren Max Gordon och ST-läkaren Björn Hansen tolkar röntgenbilder med hjälp av Artificiell Intelligens, som forskare på Danderyds sjukhus har utvecklat. Foto: Johan Adelgren.

Nu har första patienten bedömts med hjälp av AI

Efter fem år och 300 000 röntgenundersökningar blev ortopedens Artificiella Intelligens en del av den kliniska verksamheten. - När alla kriterier var uppfyllda och alla instanser hade godkänt kunde vi bedöma den första patienten, säger bitr överläkare Max Gordon som är en av forskarna.

AI kan matcha doktorn i röntgenbedömning

Artificiell intelligens kan göra röntgenbedömningar med samma säkerhet som en ortopedläkare, visar ny forskning. - Vår studie är den första i världen inom området och med hjälp av ny teknik kan utvecklingen gå snabbt, säger överläkare Max Gordon, Danderyds sjukhus.