Pressmeddelande -
Världsunikt laboratorium för klinisk AI-forskning startat vid Danderyds sjukhus
Nystartade CAIR-lab vid Danderyds sjukhus är ett världsunikt innovationslaboratorium inriktat på att utveckla praktisk användning av artificiell intelligens (AI). Här sammanbinds medicinsk-, teknisk- och innovationskompetens för att hjälpa hälso- och sjukvården att utveckla framtidens precisionsmedicin.
Idag är det få AI-produkter som finns tillgängliga för användande inom hälso- och sjukvården. Nya Clinical AI Research (CAIR-lab) vid Danderyds sjukhus kommer därför, i samarbete med Karolinska Institutet, att ta fram prototyper, testa dem i kliniska miljöer och paketera till kommersiellt gångbara produkter.
− Tanken med CAIR-lab är att snabbt ta fram prototyper som kan testas på ett säkert sätt i kliniska miljöer. Genom att laboratoriet befinner sig på Danderyds Sjukhus kan vi snabbt sålla ut de bästa idéerna då sjukhuset är ett av Sveriges största med inriktning på vanliga folksjukdomar. Miljön ger oss unika förutsättningar för att hitta de områden där AI har störst möjlighet att påverka och utveckla sjukvården, säger Max Gordon, överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetschef på CAIR-lab.
Från inkubator till accelerator till kommersiell produkt
Ett projekt som tas in på CAIR-lab vistas sin första tid i en inkubator där AI-motorn testas i sin kliniska vardag. När piloten har testats och visat sig fungera överförs den till acceleratorn för att skalas upp med mål att paketeras till en kommersiellt gångbar produkt genom storskalig testning, i första hand på Danderyds sjukhus.
− Med vår erfarenhet och kunskap från tidigare AI-projekt vill vi hjälpa fler innovationer att nå ända fram till patienterna. CAIR-lab fungerar som ett steg mellan forskning och kommersiell innovation. Vi är en öppen resurs för alla medicinska specialiteter som vill bedriva utveckling av kliniska AI-innovationer och bygga kliniskt användbara applikationer, säger Martin Magnéli, läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetsledare på CAIR-lab.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Max Gordon, överläkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetschef på CAIR-lab, 08-123 558 84, 070-224 65 60, max.gordon@regionstockholm.se
Martin Magnéli, läkare på ortopedkliniken vid Danderyds sjukhus och verksamhetsledare på CAIR-lab, 08-123 565 24, 073-788 65 57, martin.magneli@regionstockholm.se
Bernd Schmitz, presschef Danderyds sjukhus, 08-123 599 83, bernd.schmitz@regionstockholm.se
Ämnen
Regioner
Danderyds sjukhus är ett av Sveriges största akutsjukhus och tillsammans med BB Stockholm norra Europas största förlossningsklinik. Sjukhuset grundades 1964 och bedriver universitetssjukvård fördelat på tolv verksamhetsområden och nio stödfunktioner. Årligen tar sjukhuset emot cirka 90 000 akutsökande, 420 000 besök i öppenvården och 50 000 i slutenvården samt genomför omkring 6 700 förlossningar. I samarbete med Karolinska Institutet (KIDS) bedriver Danderyds sjukhus utbildning och forskning kring de vanligaste folksjukdomarna och tar årligen emot drygt 2 000 studenter från drygt 100 olika lärosäten i ett 30-tal olika utbildningsprogram. Danderyds Sjukhus AB är ett helägt bolag inom Region Stockholm och har cirka 4 300 medarbetare. Mer information finns på ds.se samt ki.se/kids.