Så här avlastar vi akuten
För att möta den ökade belastningen och ta hand om alla patienter har Danderyds sjukhus infört ytterligare åtgärder.
För att möta den ökade belastningen och ta hand om alla patienter har Danderyds sjukhus infört ytterligare åtgärder.
Med anledning av att antalet patienter med covid-19 ökar och att många söker akut sjukvård av andra orsaker, går Danderyds sjukhus från idag den 10 januari 2022 klockan 15.00 över i förstärkningsläge. Sjukhuset minskar därmed ytterligare den planerade vården och vidtar åtgärder för att säkra tillgången till vårdplatser, bemanning, material och skyddsutrustning.
Just nu är det ett ovanligt högt tryck på akutmottagningen. De senaste dagarna har vi vidtagit en rad åtgärder för att ta hand om alla patienter. Bland annat sätter vi in extra läkare på akutmottagningarna som omedelbart bedömer och prioriterar turordningen för de som söker akutvård. Vi öppnar upp fler vårdplatser för att snabbare kunna lägga in patienter som behöver det.
Med anledning av att antalet patienter med covid-19 och säsongsinfluensa ökar går Danderyds sjukhus, från idag den 14 december klockan 14.00, över i stabsläge.
I veckan nåddes Danderyds sjukhus av ett mycket välkommet och efterfrågat besked, att regionledningen i Stockholm avser att öppna förlossningskliniken på Capio S:t Görans sjukhus tre år tidigare än planerat. Nu fortsätter sjukhusets intensiva arbete med att planera för framtidens förlossningsvård.
Nystartade CAIR-lab vid Danderyds sjukhus är ett världsunikt innovationslaboratorium inriktat på att utveckla praktisk användning av artificiell intelligens (AI). Här sammanbinds medicinsk-, teknisk- och innovationskompetens för att hjälpa hälso- och sjukvården att utveckla framtidens precisionsmedicin.
Bäckenbottencentrum på Danderyds sjukhus kvinnoklinik blir en av två nationella högspecialiserade enheter för avancerad rekonstruktiv kirurgi vid förlossningsskador med påverkan på underliv och ändtarm. Fyra regioner ansökte och Region Stockholm med Danderyds sjukhus som utförare blev en av två som fick uppdraget.
I ett nytt forskningsprojekt vid Danderyds sjukhus undersöks hur patienter på bästa sätt kan förberedas fysiskt och psykiskt inför en tjocktarms- eller ändtarmscanceroperation. Forskningsteamet hoppas kunna minska risken för allvarliga komplikationer och senare återfall av cancer.
Sju månader efter två doser Pfizers vaccin återstår bara 15 procent av ursprungsnivåerna av antikroppar. Däremot har personer som haft covid-19 före vaccination betydligt högre antikroppsnivåer och långsammare nedgång. Det visar nya resultat från COMMUNITY-studien som undersöker immunitet efter covid-19 och vaccination.
Danderyds sjukhus AB har utsett Stefan Gantelius till verksamhetschef för Ortopedi, Marie Dyberg till verksamhetschef för Radiologi och Ingela Lundberg till verksamhetschef för Teknik och Digitalisering.
COMMUNITY-studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19, har nu följt deltagare i ett år och ser att de allra flesta har kvar höga nivåer av antikroppar ett år efter infektion. Man har undersökt om antikropparna binder både till originalviruset samt till ett flertal nya varianter, däribland Alpha (tidigare kallad B 1.117) och Delta, som står för spridningen just nu i Sverige och Europa.
Danderyds sjukhus återgår från och med idag till normalläge efter drygt sju månader i förhöjd beredskap med anledning av covid-19. Återgången till normalläge är möjlig då antalet insjuknade i covid-19 med behov av sjukhusvård har minskat successivt de senaste veckorna.