Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

- Att snabbt öka antalet IVA-platser från 8 till 30 och få ett helt sjukhus att styra om mot en ny och okänd sjukdom har krävt enastående och helt ovärderliga insatser av våra medarbetare, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind. Foto: Cecilia Larsson Lantz

Danderyds sjukhus återgår till stabsläge

​Idag, tisdag den 26 maj, går Danderyds sjukhus ur det förstärkningsläge som varit aktiverat sedan den 13 mars. Sjukhuset går tillbaka till stabsläge, vilket innebär att vi successivt närmar oss en mer normal drift genom att en del av den centrala styrningen i staben minskar och integreras med ordinarie sjukhusledning. Vi planerar samtidigt för att ta emot covid-19-patienter under lång tid.

Detta gäller för kejsarsnitt vid Danderyds sjukhus

- Hittills har alla kvinnor med planerade kejsarsnitt på Danderyds Sjukhus fått sina operationer utförda, säger överläkare Maria Sjöstrand på Kvinnokliniken. Vi utför lika många planerade kejsarsnitt nu som tidigare och vi samarbetar också regionalt med veckovisa avstämningar mellan sjukhusen. Alla förlossningskliniker i regionen agerar på samma sätt.

Mycket tyder på att var femte medarbetare på Danderyds sjukhus har haft COVID-19. Ytterligare analyser kommer att visa hur många av dessa som uppvisat symtom eller varit sjuka. Foto: Cecilia Larsson Lantz

Var femte medarbetare har haft COVID-19

Det visar en första avstämning i COMMUNITY-studien som startade på Danderyds sjukhus för drygt en vecka sedan. ​- Efter 527 tester kan vi se att ca 20 procent av medarbetarna har antikroppar, säger läkaren och forskaren Charlotte Thålin, som driver studien tillsammans med professorerna Sophia Hober, KTH och Peter Nilsson, SciLifeLab. ​Studien är den första i världen som kan ge så säkra resultat.

Medarbetare på Danderyds sjukhus kommer att ingå i en studie där man testar för antikroppar mot covid-19. Foto: Cecilia Larsson Lantz, Danderyds sjukhus.

Medarbetare testas för antikroppar mot covid-19 i ny studie

Danderyds sjukhus blir först ut med att utvärdera KTH:s serologiska test för antikroppar mot Covid-19. Medarbetare ska testas för att se om man haft sjukdomen covid-19. - Allt är klart för att börja studien, säger ansvarig forskare Charlotte Thålin. Studien är godkänd i alla delar av EPM (etikprövningsmyndigheten) utan kompletteringar eller modifieringar.

Akutvårdsbyggnaden, Danderyds sjukhus AB

Person smittad av nya coronaviruset sökte vård vid Danderyds sjukhus

Under torsdag kväll sökte en person vård och kom med ambulans till Danderyds sjukhus. Personen hade varit utomlands och visade sig vara smittad av nya coronaviruset. Smittspårning pågår och personer som bedöms ha utsatts för risk för smitta kontaktas. Patienten vårdas nu isolerad vid infektionsklinik i regionen.

Fall av det nya coronaviruset, covid-19, vid Danderyds sjukhus



En medarbetare vid Danderyds sjukhus har smittats av det nya coronaviruset. Personen har efter hemkomst från en utrikesresa inte haft kontakt med patienter. Medarbetaren arbetade en dag med enbart administrativa arbetsuppgifter och träffade totalt fyra kollegor under dagen som alla har bedömts av infektionsläkare. Personen insjuknade sent under kvällen i influensaliknande symptom och ha

Tidigare varsel på Danderyds sjukhus minskas från 100 tjänster till 20. Inga läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor blir varslade.

Varslet på Danderyds sjukhus blir mindre än beräknat - inga läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor varslas

Det varsel som sjukhuset lade till arbetsförmedlingen i november 2019 ändras från 100 personer till 20. Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor kommer inte att varslas om uppsägning, men undersköterskor kan komma att erbjudas omplacering inom sjukhuset. Yrkeskategorier inom framför allt administrationen kommer att beröras av varsel om uppsägning.

AI:n säkerställer att patienten får svara på alla relevanta frågor som gäller för just den individen, vilket underlättar för läkaren att ställa diagnos.

AI:n som lyssnar på patienten

En ny världsunik studie från Danderyds sjukhus undersöker om digital anamnes kan göra diagnosen säkrare och vården effektivare. Preliminära resultat visar att det är så. - AI:n säkerställer att patienten får svara på alla relevanta frågor som gäller för just den individen, menar doktoranden Helge Brandberg som är en av utvecklarna bakom CLEOS, som det digitala verktyget heter.

Överläkare Tobias Nordström är ansvarig forskare för studien som utvärderar en förbättrad metod att upptäcka prostatacancer. Foto: Cecilia Larsson Lantz.

Ny metod ger säkrare resultat för prostatacancer

Den nya metoden förbättrar inte bara diagnostiken, den bidrar även till ökad patientsäkerhet. Den som drabbas av prostatacancer får snabbt en diagnos och behandling, och den som har ofarliga förändringar som inte behöver behandlas, slipper både oro och onödiga ingrepp. - Det här är en stor studie som kommer att gynna våra patienter inom en snar framtid, säger överläkare Tobias Nordström.

Visa mer